Aaaaa! Mrówki mi się rozeszły po pokoju... Wychodzą spod podłogi (panele) albo spod listew przypodłogowych. Jak się ich pozbyć? Które trutki są rzeczywiście skuteczne? Kropiłem wczoraj w nocy przed snem to miejsce gdzie wychodzą octem trochę, ale dzisiaj jakby ich więcej xD chyba że to trzeba powtarzać kilka razy dziennie, to kupiec dziś atomizer jakiś w action i będzie pryskane częściej. Jeszcze póki co jest ich w miarę mało, ale wiadomo, że mrówek może być.. jak mrówków #mrowki #pomocy #pytaniedoeksperta
@Loco_Tranquilo kup sprej typowo dezynfekujący i usuwający silny odór. kwota 20- 30zl. dodatkowo polecam cynamon posypać w miejsca gdzie podejrzewasz skąd przychodzą. mógłbyś też wywietrzyć cały pokój a podłogę umyć domestosem, poszewki przeprać. my z żoną mieliśmy faraonki i ona wszystkie powyższe rzeczy uczyniła i od tamtego momentu spokój
@Juliusz-Banioski hmm cynamon. Spróbuję, ale szukam też granulatów na internecie. To mycie, wietrzenie i pranie to po to żeby ich feromony zlikwidować czy coś?
@Loco_Tranquilo: Ja kupiłam proszek na mrówki i zrobiłam z niego roztwór do psikania. Doraźnie daje radę, ale tak naprawdę to tylko pozaklejać wszelkie dziury/wnęki, żeby nie przyłaziły. To przy założeniu, że mrówy przyłażą od sąsiada lub zalęgły się gdzieś pomiędzy piętrami, bo jak masz w domu gniazdo to tylko zniszczenie gniazda pomoże.
@mr_ponglish @pani_indyk @not_me dzięki, dzięki, dzięki za wkład we wpis. Ostatecznie chyba zakupię coś z Brosa. Ten granulat i może pudełeczka. Olejek kamforowy to nie znałem, testowałem tylko ocet. Ogólnie te mrówy chce ukatrupić a nie wystraszyć, bo będą wracać. Chociaż pewnie może i tak będą. @not_me mieszkam w domu, nie w mieszkaniu, sąsiedzi daleko jak dla mrówki :D Winny jest chyba wiek budynku i pewnie konstrukcja.
@lubisz_sok_to_sok_maj_kok jeden rabin mówi tak, drugi nie ( ͡°͜ʖ͡°) te granulki niby mają je zabijać w gnieździe, jak mrówa kołchoźnik zaniesie dla królowej Grażyny kierowniczki ziarenko ( ͡°͜ʖ͡°) tak mówią wykopki i internet. Jak będzie to zobaczy się
@Loco_Tranquilo działa, sprawdziłem u siebie, możesz jeszcze kupić permetryne, zrobić z tego oprysk lub maść do smarowania i możliwe miejsca pojawiania się insektów tym potraktować, ale to ostateczność bo wybijesz tym wszystkie owady. I kotom też to szkodzi.
źródło: file_00000000f880620a93938f170fecfd8b_conversation_id=680ef58b-deec-8003-bb67-efbe847e51b6&message_id=5f003ce4-f4b4-43c5-8c2e-a9d264df8470
PobierzA jak to nie pomoże, to trutki.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz