Wpis z mikrobloga

94 812 + 20 + 100 = 94 932

Skuszony pozytywną recenzją @ytong-a nabyłem od majfrendów amortyzowany mostek Meroca SS01 i niniejszym potwierdzam, że to całkiem fajny gadżet. Na pierwszą jazdę wyszedłem zaraz po zainstalowaniu sprzętu, a że pora była już późna, to chciałem tylko walnąć honorowe kółeczko wokół bloku. Skończyło się na 20 km szarży po najgorszych ścieżkach w okolicy i muszę przyznać, że sprężynka robi robotę. Nie jest to może gejmczendżer, ale łapy wyraźnie mniej odczuwają niedogodności terenu. Na wczorajszej setce wpadło trochę szutrów (takich nie-premium), trawiastych ścieżek i asfaltów trzeciej kategorii i po prostu jest wygodniej. Szczególnie na szutrze mostek się popisał, fajnie tłumił te drobne nierówności, odczucia prawie jak z asfaltu. Na brukiew (a trafiłem na wybitnie paskudną) jednak nie ma mocnych, tę wciąż należy omijać szerokim łukiem. Podobnie jak większe dziury.

Minus póki co widzę jeden - brakuje gdzieś podgumowania, bo mostek stuka przy powrocie do neutralnej pozycji. Przekłada się to niestety na irytującą zmianę położenia lusterka na końcu baranka (przy sztywnym mostku nie miałem tego problemu, więc to raczej nie jest kwestia luźnego mocowania, ale spróbuję jeszcze coś dokręcić) oraz nabijania okrążeń w liczniku (tu już rozrabia nadwrażliwy przycisk w moim egzemplarzu). Z drugiej strony jest to ciekawy wyznacznik działania samego sprzętu. Często postukuje sobie cicho, podczas gdy rencyma nic nie czuć - znaczy spełnia swoją funkcję.

Nie zauważyłem natomiast dobijania na dole, o czym zdaje się wspominał @ytong. Założyłem trzecią z czterech sprężyn (gdzie czwarta jest najtwardsza) i przy moich 100 kg wydaje się być w sam raz, ale testy sąsiednich jeszcze przede mną.

Podsumowując: udany zakup, do pełnego zepsucia mojego "gravela" została już tylko amortyzowana sztyca :D

#rowerowyrownik #rower #gravel #rowerowywroclaw #ruszwroclaw #100km

Skrypt | Statystyki
DwaNiedzwiedzie - 94 812 + 20 + 100 = 94 932

Skuszony pozytywną recenzją @ytong-a na...

źródło: mapka

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie zauważyłem natomiast dobijania na dole

brakuje gdzieś podgumowania, bo mostek stuka przy powrocie do neutralnej pozycji

do pełnego zepsucia mojego "gravela" została już tylko amortyzowana sztyca :D

@DwaNiedzwiedzie: to dobijanie na dole u mnie objawiało się głośnym metalicznym "brzęknięciem" części mostka o siebie, ale popodklejałem gumą i jest cisza póki co. Może trafił Ci się jakiś lepszy w tym względzie egzemplarz ;)
Natomiast ostatnio przesiadłem się na bardziej miękką sprężynę (2
  • Odpowiedz
@PiszeCzasen raczej ten typ tak ma. Nie spodziewałem się, że za niecałe 200 zł otrzymam jakość mostka za 300 €. Tzn. on jest całkiem przyzwoicie wykonany ale brakuje mu tych niuansów, jak wytłumienie newralgicznych miejsc.
  • Odpowiedz
  • 0
@DwaNiedzwiedzie: najprostsza sprężynówka z przyzwoitymi opiniami (XLC PRO SP-S05). Wrażenia pozytywne - co prawda ustawioną mam na minimalną amortyzację, więc ugina się na największych nierównościach, ale różnica na plus. Może kiedyś pokuszę się w ramach testów na bardziej miękkie ustawienie ale póki co nie widzę potrzeby.
  • Odpowiedz