Wpis z mikrobloga

Myślałem że Polacy to dosyć biedny naród ale w sklepach zawsze jest ludzi pod korek, pełne kosze zakupów, każdy ma po 2-3 samochody, kredyt, dzieciory na utrzymaniu i jeździ na zagraniczne wakacje. Skąd oni mają tyle hajsu skoro mediana zarobków w PL to ledwo 5k na rękę? Ja samotnie na życie wydaję zazwyczaj między 2k a 3k miesięcznie, czasem więcej, a nie mam nawet samochodu, dzieciorów, kredytu ani nigdzie nie wyjeżdżam.

#przegryw #polska #pieniadze #finanse #zarobki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ViniciusZunior też się chwilami zastanawiam, gdzie ten kryzys i tragedia gospodarcza. Jak mówisz, parkingi pełne pod sklepami, przy każdej kasie kolejka, na drogach coraz więcej super aut, nawet te dedykowane tablice rejestracyjne są już na porządku dziennym.
  • Odpowiedz
@ViniciusZunior: Jakie tam 2-3 auta. Większość ma 1 grata w wieku 20 lat na kredyt od Stefczyka. A są biedni, bo właśnie wszystko wydają w sklepach, ledwo pensję dostaną. Owszem, nie ma tej biedy, co była przed wejściem do UE, ale nadal bez szału. Ty masz mało kasy, bo wynajmujesz mieszkanie, a większość ludzi mieszka w mieszkaniach po dziadkach albo z rodzicami. To oznacza 3k do przodu co miesiąc.
  • Odpowiedz
@ViniciusZunior: Właśnie, mediana, i to ignorując B2B i biznesy. Jak spojrzysz na duże miasta to obraz się znacząco zmienia. Jak sobie zrobiłem szacunek dla najbogatszego miasta w Polsce, to typowy Krakus zarabia około 12k na rękę miesięcznie, weź parę takich i masz 24k do dyspozycji. Warszawa, Poznań Wrocław pewni podobnie. Licz nawet 20% mniej to dalej masz 20k netto (lub netto-netto) do dyspozycji jako para. No i też ludzie średnio
  • Odpowiedz
większość ludzi mieszka w mieszkaniach po dziadkach

@lavinka: to skąd tyle kredytów hipotecznych? jak w 2023 był bk2% to czekało się 2 miesiące na decyzję bo tyle wniosków n------o.
  • Odpowiedz
to skąd tyle kredytów hipotecznych

@Piotrrulla: Przecież ich jest bardzo mało. Zaledwie 7% Polaków ma te kredyty, a w rzeczywistości jeszcze mniej, bo trzeba odjąć tych, co mają po 10-20 na wynajem.
  • Odpowiedz