Wpis z mikrobloga

#polityka #wybory #sondaz

Zaczynam ostatno czytać opinie, że Trzaskowski przegra II turę. Jednak z średniej sondaży by tak sie stało to bardzo znaczna część osób niezdecydowanych musiałaby przeciwko niemu zagłosować + elektorat bardziej przychylni aktualnej władzy, ale nie głosujacy w I turze na Trzaskowskiego musiałby widocznie się na niego wypiąć.
Jest to o tyle dziwne, że nie wyobrażam sobie wyborcy Zandberga, Hołowni, Biejat który mówi, że mu to już bez różnicy i niech nawet będzie se ten Nawrocki. Zatem wybieramy ten mniej prawodpodobny scenariusz jako coś najbardziej oczywistego kiedy fakty mówią inaczej.
Argumentem, że tak bedzie jest to, że Trzaskowski leci w sondażach, jednak jedną z rzeczy którą wyciagnąłem z przeczytanaej ksiażki Factfulness jest to, że trend sie często odmienia a nasze oczy chcą ujrzeć, że kreska która idzie w góre ciągle tak będzie sobie szła a ta w dół ma iśc w dół. No i druga kwestia to wydaje mi sie, że rozkład niezdecydowanych pójdzie bardziej w stronę 50/50.
KjatanSveisson - #polityka #wybory #sondaz

Zaczynam ostatno czytać opinie, że Trzask...

źródło: pasek

Pobierz

Czy Trzaskowski wygra II turę wyborów prezydenckich?

• Tak 63.0% (68)
  • Nie 37.0% (40)

Oddanych głosów: 108

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KjatanSveisson: Czaskowski nie chodzi na debaty, bo mu medium nie odpowiada. Gada co chwilę jakieś dyrdymały. Co chwilę obraca swoje poglądy o 180 stopni, żeby oszukać jak najwięcej osób. Napisał jakąś śmieszną książkę o sobie, żeby jeszcze bardziej pokazać jaki on jest wyjątkowy i narcystyczny. "Publiczne" media rządowe wchodzą mu w anus jak tylko mogą. xD

Wstyd na takiego krętacza głosować. Czopek Pana Premiera Tuska, najzabawniejsze jest to, że silniczki
  • Odpowiedz
@KjatanSveisson: Duda ledwo wygrał 5 lat temu, kiedy PiS miał 40% poparcia. Co więcej, głosy wyborców którzy głosowali na Bosaka rozłożyły się wtedy w drugiej turze niemal 50/50 (dokładnie 51.5 Duda, 48.5 Trzaskowski). Teraz pewnie ten podział będzie trochę bardziej na plus dla Nawrockiego bo konfa stała się oficjalnie pisowską przystawką, ale to raczej wciąż nie będzie stosunek 75:25 (wyborcy Hołowni w 2020) czy 85:15 (wyborcy Biedronia w 2020).

Reasumując,
  • Odpowiedz
  • 3
@pawulon-fan dla kazdego normalnego czlowieka który śledził głosowania w sejmie przez ostatnie 8 lat faktem jest że jedyny koalicjant pisu to PO.
Głosowali zawsze razem dojezdzajac nas :)
  • Odpowiedz
@KjatanSveisson: Dużo zależy od tego jak się zachowają koalicjanci. Zandberg jest dla mnie kretem i raczej się spodziewam, że będzie torpedował Trzaskowskiego do końca. Biejat - nie wiem. Hołownia może grabić pod siebie tak jak w wyborach w 2020 i ponownie Trzaskowskiego nie poprzeć.

Jak dla mnie będzie na żyletki druga tura i niczego nie można być pewnym.
  • Odpowiedz
@yaah: Ej, jak Mentzen powiedział na debacie w republice, że jak nie ostanie prezydentem to na 100% będzie w przyszłej kadencji ministrem finansów, to z jaką partią będą wtedy w koalicji XD?
  • Odpowiedz