Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Firma dla której wykonuję zlecenia w ramach umowy B2B oferuje zniżkę na swoje towary i usługi dla pracowników i kontrahentów, z dziwnym haczykiem że fakturę vat wystawia, ale wyłącznie na osobę prywatną, bez nip, niezależnie od formy współpracy.

Przy założeniu, że mówimy o towarze który normalnie bez problemu mógłbym wrzucić w koszty, czy taką fakturę na moje personalne dane mogę w te koszty wrzucić czy lepiej nie ryzykować? Pytałem księgowej, to kręci nosem, że bez NIP może być problem, ale jak chce to mogę wrzucić, ale na swoje ryzyko.

Mowa o jdg więc moje imię i nazwisko i tak jest w nazwie firmy, adres na fakturze ten sam co wykonywania działalności. Brakuje tylko nip i pełnej nazwy firmy. Jakieś ryzyka, urząd skarbowy się może przypieprzyć?

#ksiegowosc #podatki #firma #jdg #dzialanoscgospodarcza #faktura #faktury #b2b #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 4
sprytny-przewodnik-59: to, ze TY CZEGOS NIE ROZUMIESZ = dziwne?

firma unika przesuwania towaru po kontrahentach - bo to jest dopiero dziwne i bardzo by to bylo kontrowersyjne dla niej w US

Sam fakt, ze masz znizke jest na granicy juz, bo szlo by udowodnic, ze to korzysc ala benefit i nalezy sie podatek od korzysci
  • Odpowiedz