Wpis z mikrobloga

#kredythipoteczny #nieruchomosci. Cześć,
mam pytanie, Jakie są teraz ceny domów do remontu oraz domów wykończonych w metropolii śląskiej (Katowice i okolice)?
Chodzi mi o dom w okolicach 100-150 m², z działką (nie za małą, ale też nie ogromną). Wiem, że dużo zależy od lokalizacji i stanu, ale tak ogólnie – jaka jest teraz cena rynkowa?
Dodatkowo, mam wkład własny na poziomie 200k i zastanawiam się, czy warto już teraz kupować, czy może lepiej poczekać az ceny lub kredyty spadną?
Z góry dzięki za wszystkie porady i wskazówki.

#nieruchomosci #katowice #dom #remont #zakupdomu #rynek #metropoliaslaska
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sunshine_flower: mega rozstrzał w tych okolicach, jakieś rudery do remontu to poniżej 500k się znajdzie. Miasta ościenne z ok lokalizacją to koło 700-800k lekko się zaczyna, szeregówki i bliźniaki to najczęściej widziałem koło 800-900k, a jakaś fajna działka + dom + dobra lokalizacja to z 1,2 mln+
  • Odpowiedz
@sunshine_flower: ceny szeregówek to dobry barometr kosztów budowy. Tzn. one w całym kraju kosztują podobnie (mowa o lokalizacji 2. i 3. kategorii czyli już za miastem) plus oczywiście marże deweloperskie, ale tam głównym składnikiem kosztów są właśnie materiały, itp.

Mam znajomego co od chyba z 6-8 lat zbiera na szeregówke pod miastem. Kupuje za gotówke, cały czas powiększa swój kapitał, ale jakoś tak dziwinie, że zawsze brakuje mu 100tys. Z
  • Odpowiedz
Dodatkowo, mam wkład własny na poziomie 200k i zastanawiam się, czy warto już teraz kupować, czy może lepiej poczekać az ceny lub kredyty spadną?

Z góry dzięki za wszystkie porady i wskazówki.

@sunshine_flower: Jak kredyt spadnie to zrefinansujesz, więc tym bym się nie przejmował. Co do cen - a cholera wie, tak naprawdę wszystko zależy od tego, czy wejdzie BK0% (lub jakaś jego pochodna), czy też nie.
  • Odpowiedz
@sunshine_flower: Temat totalna rzeka, najwięcej zależy od lokalizacji i wielkości działki. Nie napisałeś też o jaki stan chodzi, do remontu to może być 20 letni w miarę świeży dom, a może być stara kostka bez ocieplenia z przeciekającym dachem. Wolnostojące domy "do wejścia" typu kostka to pewnie okolice 500k+, jeżeli chodzi o takie do 20lat w dobrym stanie w fajnej bryle to już myślę bliżej 800k+.
  • Odpowiedz