Aktywne Wpisy

charmingman +170

Lolenson1888 +476
Właśnie zdałem sobie sprawę ze skali upadku tego portalu.
Przecież jeszcze kilka lat temu każda matura to była ogólnowykopowa inba, z przeciekami tematów rozprawek i festiwalem zielonek zarejestrowanych prosto z Facebooka, którzy pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem błagali o przecieki z durszlakami na głowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzisiaj rano na mój wpis o przeciekach zareagowało zaledwie 4 niedobitków
Wykop kroczy ścieżką Joemonstera - rezerwat internetowych emerytów debatujących
Przecież jeszcze kilka lat temu każda matura to była ogólnowykopowa inba, z przeciekami tematów rozprawek i festiwalem zielonek zarejestrowanych prosto z Facebooka, którzy pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem błagali o przecieki z durszlakami na głowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzisiaj rano na mój wpis o przeciekach zareagowało zaledwie 4 niedobitków
Wykop kroczy ścieżką Joemonstera - rezerwat internetowych emerytów debatujących

źródło: matura
Pobierz
Spoko material o pseudo wywiadzie. Mozna rozbudzić wyobraźnie w tym nudnym świecie.
Co do
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gen_letalny
Byłby to obieg zamknięty więc w razie utraty wody, paliwa czy powietrza, którym oddychałaby załoga, taki statek nie miałby możliwości liczyć na jakąkolwiek pomoc z zewnątrz.
https://pl.wikipedia.org/wiki/K-141_Kursk
@tojestmultikonto: Problem polega na tym, że Księżyc i Mars są już zajęte.
@RandyBobandy: To po co chcesz tam lecieć? Statku bez załogi też nie będziesz w stanie zasilać w nieskończoność i rozpędzić go do prędkości, która umożliwiła by dalszą eksplorację naszej galaktyki. Na obecną chwilę Układ Słoneczny to maksimum jakiego jesteśmy w stanie dokonać, co nie znaczy, że nie powinniśmy co jakiś czas wysyłać sond typu Voyager.
@tojestmultikonto: Gdzie ja napisałem, że trzeba statek rozpędzić do takiej prędkości? xD
The distance from the Oort cloud to the interior of the Solar System, and two of the nearest stars, is measured in astronomical units. The scale is logarithmic: each indicated distance is ten times farther
źródło: PIA17046_-_Voyager_1_Goes_Interstellar
Pobierzźródło: 2389px-Kuiper_belt_-_Oort_cloud-en.svg
Pobierz@tojestmultikonto: Ale ja nigdzie nie pisałem, że jesteśmy w stanie taki statek kolonizacyjny zbudować jutro, czy za rok, napisałem tylko, że nie potrzeba technologii z SF żeby skolonizować galaktykę, w każdym razie technologie takie jak AI, energia termonuklearna, czy sztuczna macica, są opracowywane, i żadne prawa fizyczne nie stoją na przeszkodzie, aby w niedalekiej przyszłości były wykorzystywane. Ale
@tojestmultikonto: Po prostu polecieli w nocy, co w tym dziwnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@RandyBobandy: Jakieś 350 lat z prędkością Voyagera 1 do początku obłoku, który rozciąga się do 3.2 roku świetlnego (trzeba by podróżować z prędkością światła przez ponad 3 lata aby go przekroczyć). Jak już pisałem, nie jesteśmy w stanie osiągnąć wystarczająco dużej energii aby chociaż zbliżyć się do prędkości światła, a nawet gdybyśmy mogli to zrobić
źródło: Sagalund_-_Fotbojor
Pobierz@tojestmultikonto: Co to za teoria?