Wpis z mikrobloga

#pracait #testowanieoprogramowania
Dostałem zestaw pytań z pewnej firmy mailowo - ok 10 odnośnie doświadczenia zarobków ITP/ITD. Tragedia troche jest ale jednak jakieś odpowiedzi są aczkolwiek trochę CV wysłałem (nie nie 200, może 20). Zobaczymy, jak pójdzie źle to h-j, jak dobrze to wrzuce screeny dla zainteresowanych.

BTW czasy manualnych klikaczy to się skończyły. Interfejsy API trzeba ogarniać, SQL tak samo, i jeszcze oczywiscie jakieś Cypressy czy inne Mokki :) Selenium to już dawno nie widziałem w ofertach.

BTW, jakiś pomysł żeby na własną rękę poczwiczyć Cypressa czy UDEMY i jedziemy z koksem?

I jeszcze jedno pytanie, testowanie apek mobilnych bo tego nie robiłem, raczej wokół backendu się bardziej kręciłem to jakiś black magic dla kogoś kto tego nie robił czy proste jak sranie i od testowania zwykłych webówek za bardzo się nie różni?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SneerPL: no to ze dawno nie widziales selenium w ofertach to nie wiem gdzie ty szukasz? W bangalore czy istambule?
@Tang0 po ofertach widze ze caly czas selenium java jest na topie a playwright to ulamek, cypres troche zmalalo ale nadal zaczetych projektow jest sporo, oczywiscie zainteresowanie maleje
  • Odpowiedz
@Pmpa: popytałem w kilku miejscach jakie jest podejście do toolingu to sporo firm widzi to tak, że skoro jest playwright i nawet developerzy nie oponują by w tym pisać to nowe projekty będą zaczynać w PW. Cypress nie ma takich samych wodotrysków a selenium ma słaby próg wejścia więc nie dziwię sie
  • Odpowiedz
@SneerPL: Selenium nadal ma się dobrze - nie bardzo dobrze, ale dobrze. Całe legacy leci na tym. Co prawda nikt o zdrowych zmysłach nie stawia nowego projektu testów na Selenium, ale starych projektów jest od groma.

Selenium jest narzędziem okropnie przestarzałym, które nie ma nawet podstawowych rzeczy zaimplementowanych. Zresztą nigdy nie było ono projektowane do automatyzacji testów i to widać, jak tylko się sięgnie po jakieś nowsze narzędzie.
  • Odpowiedz
@SneerPL: co do mobilek - jest parę pierdół o których trzeba pamiętać, typu sprawdzanie na kilku ostatni wspieranych androidach/iosach, sprawdzanie na urządzeniach z różną wielkością ekranu, słaby internet, itd. i do tego jak zbierać logi z ios/android, ale to pierdoły, jak mówiłem. Może jest coś więcej, jak się chce być pro, ale ja tylko rok przesiedziałem w mobilkach i tyle pamiętam, potem s----------m do backendu, bo za bardzo mnie irytowało
  • Odpowiedz
  • 0
@razdwatrzy55: No nie do końca się zgodzę, wstyd mi byłoby zapytać DEVa o SQLke. Przecież to są proste rzeczy. I raczej tester powinien rozumieć strukturę bazy którą testuje. Nie próbowałem jeszcze zapytać AI o przetestowanie interfejsu Restowego/Soapowego ale spóbuje aczkolwiek wątpię, że dostane sensowną odpowiedź ale może mile się zaskocze :).
  • Odpowiedz
No nie do końca się zgodzę, wstyd mi byłoby zapytać DEVa o SQLke.

@SneerPL: tylko, że czasem dev bierze SQLke z legacy app, bo np jest przepisywana i jest wiele warunkow, ktore poprostu mozesz nie znac- jest po prostu szybciej, jak dostałem link do repo to też już nie prosilem o zapytania sql xD
  • Odpowiedz