Wpis z mikrobloga

Jeśli na akcjach miałem stratę przykładowo 1000PLN, ale na oprocentowaniu gotówki z #trading212 zarobilem przykladowo 2000PLN to mam 1000PLN zysku?
#gielda
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@minor983 zrealizowaną stratę? Jeśli tak to masz 1000 zł zysku. Jestem ciekaw dlaczego trzymałeś tyle hajsu na rachunku u maklera że dostałeś takie odsetki, zamiast to zainwestować, jak masz duży kapitał to saxo bank (z danii) daje gwarancje depozytu do 100k euro, gdze norma to 20 coś tysięcy co jest minimalną kwotą według regulacji. Na yt można znaleść linki do promocji 3 miesiące bez prowizjii saxo bank wystawia pit.
  • Odpowiedz
  • 0
@derecki: @sqrvol: czyli do C-23 dodaje moje koszty, które sumuje z C-21 i wpisuje do c-25 i wpisuje do C26?

Muszę jeszcze składać PIT/ZG i wpisac w nim kraj nieznany jesli z kilku państw dostałem dywidendy?
  • Odpowiedz
@derecki: @minor983 potwierdzamy. Podatek od dywidend/odsetek (zryczałtowany) jest osobny niezależny od akcji. Jeszcze innym osobnym workiem podatkowym są krypto. Można mieć podatek do zapłaty od dywidend, stratę na akcjach i stratę na krypto i nadal ten sam podatek nadal trzeba zapłacić od dywidend/odsetek.
  • Odpowiedz
  • 0
@derecki: jak masz chwile zobacz czy odsetki masz policzone jak dywidende. na stronie gdzie liczylem najpierw policzylo mi inaczej a teraz pokazuje zeby wypisac w dywidendach.

na kalkulator gieldowy tez pokazuje kraj dywidendy: CYPR wiec chyba bedzie dobrze jak odsetki policze jako dywidende
  • Odpowiedz