Wpis z mikrobloga

Trudno jest zdobyć III kategorie? Kiedy będę wiedział że jestem gotowy na jej zdobycie tak żeby iść na turniej? Aktualnie nie mam kategorii i nigdy na turnieju nie byłem ( ͡º ͜ʖ͡º) moja jedyna gra to przez neta. #szachy
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FedoraTyrone: Czemu akurat III kategorię? Najniższa kategoria to V. Więc skoro nigdy nie byłeś naturnieju to dlaczego nie pytasz o to jak zdobyć V kategorię?
  • Odpowiedz
@venomik: bo III kategoria wydaje mi się już fajna i czegoś wymagająca, V i IV wydają się takimi co to każdy może je mieć. Może się mylę. Z drugiej strony II, a zwłaszcza I to już są poważne rzeczy gdzie naprawdę trzeba się przyłożyć i poświęcić sporo czasu.
  • Odpowiedz
@FedoraTyrone: No ale nigdy nie byles na turnieju, a pytasz kiedy bedziesz wiedział, że jesteś gotowy na taką kategorię. Idź na turniej na V kategorię. Będziesz w stanie od razu zdobyc IV kategorię (wymagania co do turnieju są te same). Jak Ci pojdzie łatwo to będziesz wiedział co dalej.
  • Odpowiedz
  • 0
@FedoraTyrone: jak masz 1500 na chess.com w rapidzie to spokojnie III wbijesz, mówię z doświadczenia.

Tak jak pisali poprzednicy, na turniej zawsze warto iść. Zdobędziesz cenne doświadczenie, poznasz nowych ludzi, itd. Przed turniejem polecam pograć trochę IRL, a nie tylko w necie, bo granie na prawdziwej desce to trochę co innego.
  • Odpowiedz