Wpis z mikrobloga

#openwrt #swiatlowod #internet #siecikomputerowe #router

TL;DR - czy lepiej "zaufać" routerowi od T-Mobile, czy walczyć o to, by własny powolny router z OpenWRT nie poszedł w kąt?

Drogie Mirki, zmieniłem dostawcę sieci. Teraz mam światłowód od T-Mobile 900 Mb/s. Dostałem ONT i podłączony do niego kablem Ethernet jakiś router Sagemcom. Dość ubogie są możliwości konfiguracji tego routera, ale wymagający mocno tez nie jestem (potrzebuję po prostu neta, ad-blocka po DNS i print serwer).

Zagadałem do ziomków z T-Mobile, jak podłączyć swój router w miejsce ichniejszego. Mam Asusa AX53u z OpenWRT 24.10. Konfiguracja jest w miarę prosta: VLAN ID 35, PPPoE, do którego hasło daje T-Mobile. I kurła, to zadziałało ale...

... mój router to jest muł! Speedtest.net dał mi takie wyniki dla downloadu:
- ~850Mbps, gdy jestem wpięty kablem do Sagema
- ~100Mbps, dla konfiguracji ONT -> Asus -> mój komp po Ethernecie (pominięcie Sagema)
- gdy mam pośrodku Sagema, to prędkości dla Asusa też są żałośnie niższe... (ok. 350 Mbps)

Perplexity mi podpowiada, że PPPoE jest mulącym tematem... ale nawet, gdy mam konfigurację ONT -> Sagem -> Asus (bez konfiguracji PPPoE), to prędkości są znacznie gorsze...

Rozważam takie opcje:

1. Pogodzić się z Sagemem, a dodatkowe funkcje (blokowanie reklam, print server) zrobić na Rasbperry Pi, którego i tak już mam (opcja chyba najprostsza)

2. Powalczyć z Asusem wracając do oryginalnego oprogramowania

3. Kupić inny router, nie mając gwarancji, że on dobrze zatrybi z PPPoE dostawcy (może jakiś #mirkotik?)

Zabawa z trybem bridge odpada z prostego cebulackiego powodu - każdy router bierze prąd :D myślę, że cena prądu jest taka, że po 2 latach mógłbym kupić kolejny router. No i T-mobile nie pozwala na bridge'a na swoim sprzęcie.

Ciekaw jestem opinii Waszej, Mirki drogie! ;) Dawniej byłem team "Własny sprzęt mimo wszystko", ale jakiś czas temu oglądałem webinar panów z #zaufanatrzeciastrona, gdzie Adam powiedział, że ma po prostu Funboxa od Orange i ma wywalone na zaawansowane konfiguracje, bo i tak dziś sieci domowe są znacznie bezpieczniejsze (szyfrowania i inne bzdety)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

100Mbps, dla konfiguracji ONT -> Asus -> mój komp po Ethernecie

@SuperStefan: nowszy router nie zaszkodzi, ale to akurat brzmi jak problem z kablem albo portem FE zamiast GE po drodze.
  • Odpowiedz
@SuperStefan: PPPoE obciąża CPU, szczególnie jak się zbliżasz do Gigabita. Często implementacje są też jednowątkowe wiec musisz mieć mocny CPU.
Na OpenWRT też często są problemy z akceleracja sprzętową NATowania. Zobacz czy masz możliwość włączenia HW flow offload. Ewentualnie wrzuć oficjalny soft, bo tam mogą być lepsze sterowniki.
Jak chcesz się bawić w OpenWRT to chyba lepiej sobie kupić mocniejsze płytki w stylu BPI-R3 albo R4, ale to nie są
  • Odpowiedz
  • 0
akurat brzmi jak problem z kablem albo portem FE zamiast GE po drodze

@Jarek_P: początkowo też tak myślałem, ale w sumie kable mam cat 5e, a wszystkie porty w Asusie są GE.

Co ciekawe, wspomniane różnice dla Download są duże, ale dla Upload mam 350Mbps, niezależnie od sposobu połączenia.

Czyli, gdy mam 100Mbps downloadu, to mam 350 Mbps uploadu xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: @gentooman: hmmm.... powalczyłem i udało się zrobić, że w konfiguracji ONT + mój Asus (bez routera operatora) mam prawie 800 Mbps download po kablu!!! :)

Włączyłem packet steering i hardware flow offloading, doinstalowałem irqbalance i śmigło!

... Ale po Wifi 5GHz, siedząc metr od routera, mam 350 Mbps download :o I niby ustawiłem PSK2 (bez mixed), 80 Mhz, moc routera, kanał niezagłuszony, ale kierwa ciągle mam te
  • Odpowiedz
A jeśli jest to katastrofa ten Asus, to jaki możecie polecić ze swojej strony

@SuperStefan: w dzuisiejszych czasach - jak chcesz takie transfery, i openwrt - to coś z procesorem współczesnym sensowym routerowym - np Filogic 820 - czyli MediaTek MT7981BA. Z włączonym hardware wspomaganiem ciśnie ładne transfery na openwrt...
Ja np używam z powodzeniem:
- Cudy WR3000 (tanie, ale ma ograniczenie - mały flash! 16MB a brak portu USB)
  • Odpowiedz
@SuperStefan: chcesz miec lepsze predkosci to kup cokolwiek co ma 5Ghz 160 mhz, oczywiscie biorac pod uwage ze twoj klient takze moze tak szeroki kanal odbierac. ogolnie jakikolwiek router z filogic 830 to totalny maks co przecietny domowy uzytkownik potrzebuje, taniej to sprzety z filogiciem 820. oczywiscie mowa tu o routerach wspierajacych openwrt
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: @okfmale ło kurde, to taki Cudy WR3000 z Filogic 820 może łyknąć obsługę PPPoE + szybkie WiFi naraz? :o

Bo cena taka zwyklacka. A już szykowałem się że 5 stów na router będę musiał wydać :D
  • Odpowiedz
taki Cudy WR3000 z Filogic 820 może łyknąć obsługę PPPoE + szybkie WiFi naraz?

@SuperStefan: spokojnie. I jeszcze będzie się nudzić.
cena poniżej 200zł to całkiem dobrze. Najbiedniejszego WR3000 to nawet za ~150 kupisz, tylko 16MB flash nie pozwala na zbyt wiele szaleństwa.
  • Odpowiedz
@SuperStefan w tych zyxelwch (z racji że nie były normalnie sprzedawane, a jako sprzęt od ISP tylko, brandowany) jest jakiś myk z wgrywaniem Openwrt, w jednych się da, w innych nie idzie, brickuje się, zależy od firmware zastanego... Więc się nie zdecydowałem na to. Choć hardware wygląda przyzwoicie.
Daj znać jak to się spisuje.
  • Odpowiedz