Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci Od jakiegoś czasu mieszkam w Tokio i z takich ciekawostek ceny wynajmu mieszkań są tu niższe niż w Warszawie. Co prawda często metraże są tu niewielkie, ale mieszkanie 25m^2 można wynająć za mniej niż 2500 zł.

Ja wynajmuję 19,7m^2, ale priorytetem była dla mnie lokalizacja, a ta jest idealna bo mam mniej niż 200 metrów do stacji metra, gdzie są dwie ważne linie metra i bardzo dużo ważnych dla mnie miejsc dostępnych łatwo nawet pieszo. Na zdjęciu widok z mojej ulicy.

#tokio #japonia
MG78 - #nieruchomosci Od jakiegoś czasu mieszkam w Tokio i z takich ciekawostek ceny ...

źródło: e1064e57-a723-4805-9d14-c89cf05e0039

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 8
@Yuri_Yslin: Nie czuć tej ilości w ogóle. Społeczeństwo tu jest bardzo ułożone i nawet na tłocznych stacjach, gdzie przewija się po 2 mln pasażerów dziennie wszystko jest sprawnie. Tokio teraz wydaje mi się jeszcze mniejsze niż wcześniej ;d
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@baal80: 4500, ale nie mam wizy na długi pobyt więc wynajmuję nie w taki normalny sposób (zazwyczaj umowa tu jest na 2 lata), ale od firmy która specjalizuje się w wynajmach krótkoterminowych (zazwyczaj 1-3 miesiące) więc przez to jest drożej
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@DeltaFosBeta: Nie byłem w Korei, ale Japonię gorąco polecam, im wcześniej tym lepiej bo sądzę, że Japonia jest teraz w trakcie dużych zmian
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 13
@DeltaFosBeta: Poddanie się w większym stopniu globalizacji oraz kosmopolityzmowi.

Japonia była przez lata bardzo hermetyczna, ale zmiany demograficzne wymusiły (a w zasadzie wymuszają cały czas) na niej otworzenie się na imigrantów. Dziś w Japonii dziennie umiera 4 tysiące osób, 2 tysiące osób się rodzi i przyjeżdża około 400 imigrantów.

Dodatkowo niedługo rocznie zagranicznych turystów będzie tu tyle ile dawniej było przez dekadę (w latach 2000-2009 Japonię odwiedziło 62 mln ludzi zza granicy,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@blackredwhite: Ja korzystałem z UnionMonthly, ale niech nie zwiedzie Cię nazwa - wszystko trzeba ogarniać po japońsku ;d

U nich jest ten plus, że można łatwo sprawdzić dostępność poszczególnych mieszkań w poszczególnych dniach. Tzn jak chcesz wprowadzić się np. 5 września i mieszkać do 30 października to możesz online sprawdzić czy dane mieszkanie jest dostępne bez konieczności dzwonienia (co w przypadku innych firm często jest konieczne).
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@alejaktotakto: Długo będziesz w Tokio? W jakiej dzielnicy będziesz mieszkać? Trochę mam do polecenia ;d ogólnie poziom tu jest wysoki i w każdym zakątku miasta znajdziesz miejsca, które warto odwiedzić. Obok mnie jest np. świetna soba, która od kilku lat dostaje nawet ludzika Micheline, do której nie ma jakichś wielkich kolejek i kosztuje 30 zł za osobę (dużo jak na sobę, ale jak się porówna z polską to nie xd)
  • Odpowiedz
@MG78 w samym Tokyo prawie tydzień będziemy, dzielnica to asakusa. Widziałem że tak właśnie jest jakiś ramen z gwiazdką Michelin więc na pewno sprawdzimy no i oczywiście pokemon cafe bo udało nam się zarezerwować ( ͡ ͜ʖ ͡)
A z tymi cenami w Japonii to ogólnie bajka, sprawdzaliśmy kilka miejsc to jest naprawdę super.
  • Odpowiedz