Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, w jaki sposób oszczędzacie na emeryturę? I czy w ogóle to robicie?

Mam 30 lat. Właśnie kupiłem mieszkanie za gotówkę (z pomocą rodziny), wypstrykalem się z całej gotówki, zostało mi może 30-40 tys. oszczędności. Wydałem wszystkie pieniądze zarobione przez 8 lat pracy. A teraz będę jeszcze musiał regularnie spłacać rodzinę.
I gdzie w tym wszystkim oszczędności na emeryturę?
Miałem nie wydawać wszystkiego na mieszkanie, tylko część odłożyć na emeryturę i wziąć kredyt? Przecież to też trochę bez sensu.

Mam jeszcze jakieś tam plany finansowe, np. budowa domu rodzinnego, ale to pewnie kwestia 10 lat. I znowu będzie ten sam dylemat: wydać oszczędności czy mieć odłożone na emeryturę i brać kredyt.

Choć z drugiej strony zawsze będą tego typu wydatki, np. jak ktoś ma dzieci to na nich też będzie musiał sporą kasę przeznaczyć

Jak wy to widzicie? Jak to u was wygląda?

#finanse #oszczedzanie #emerytura #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wyglada jak bajt, ale mimo to odpowiem.
Jesteś pewnie w lepszej sytuacji niz 80% rówieśników.
Mlody jesteś, masz mnostwo czasu żeby odłożyć na emeryturę.
Odkladaj regularnie, co miesiąc - dzieki temu uśrednisz wachania akcji.
Najprostsza, sprawdzona strategia to 60% w ETF na cały świat, 40% w obligacje.
Najlepsze opcje w polsce to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dołączam się do głosu, że własne mieszkanie to już oszczędność na emeryturę.
Dodatkowo jest ważna zasada NAJPIERW ZAPŁAĆ SOBIE. W tym momencie nie jesteś w stanie oszczędzać dużo, więc może pójść coś w stylu 200 zł miesięcznie emerytury, jeśli masz kredyt w banku to tam też rata+lekka nadpłata przynajmniej. I dopiero wtedy rodzina. Skoro rodzina pożyczyła Ci na mieszkanie to też zaakceptuje, że jakąś część swojej kasy przeznaczasz na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @gradekmi Dzięki za konkretną odpowiedź.

Nie baw się w wybieranie spółek, bo bez spędzania nad tym dziesiątek godzin to jest loteria (nawet ze spędzaniem jest roznie).

Nie mam czasu tyle tego studiować, wolałbym coś prostszego. To co rozpisałeś wydaje się mieć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ciężko teraz wróżyć co będzie za 5 czy 10 lat.
Ale ja jak bym potrzebował pieniędzy, to najprawdopodobniej likwidowałbym obligacje. Jeśli chodzi o akcje, to zalezy jak akurat bedzie wyglądała sytuacja za tę kilka lat. Może się okazać, że akcje zarobią w te 5 lat 100%, a możemy być akurat po recesji i będą 30% w dół. W perspektywie 15 lat praktycznie napewno powinny być mocno na plusie - dlatego
  • Odpowiedz