Aktywne Wpisy

włączając się do ruchu wpuściła mnie policja, podziękowałem im awaryjnymi z przyzwyczajenia i dostałem mandat za używanie świateł niezgodnie z ich przeznaczeniem xD
#policja #polskiedrogi #stopcham #polscykierowcy #prawojazdy
#policja #polskiedrogi #stopcham #polscykierowcy #prawojazdy

źródło: 1000029617
Pobierz
MechanicznaPitaja +153
#chwalesie
wymieniłam sobie sama linki hamulcowe w rowerze i łańcuch :D
co roku po zimie za przegląd i wymianę takich głupot, i regulacje mnie kasowali 500 zł w serwisach rowerowych. a że teraz odkładam każdy grosz, to stwierdziłam, że spróbuję sama. kosztowało mnie to 50 zł za części i trochę czasu (jakieś 2,5h, jak na 1 raz to chyba spoko, następny raz będę już wiedzieć co i jak). W serwisach
wymieniłam sobie sama linki hamulcowe w rowerze i łańcuch :D
co roku po zimie za przegląd i wymianę takich głupot, i regulacje mnie kasowali 500 zł w serwisach rowerowych. a że teraz odkładam każdy grosz, to stwierdziłam, że spróbuję sama. kosztowało mnie to 50 zł za części i trochę czasu (jakieś 2,5h, jak na 1 raz to chyba spoko, następny raz będę już wiedzieć co i jak). W serwisach
Mirki, w jaki sposób oszczędzacie na emeryturę? I czy w ogóle to robicie?
Mam 30 lat. Właśnie kupiłem mieszkanie za gotówkę (z pomocą rodziny), wypstrykalem się z całej gotówki, zostało mi może 30-40 tys. oszczędności. Wydałem wszystkie pieniądze zarobione przez 8 lat pracy. A teraz będę jeszcze musiał regularnie spłacać rodzinę.
I gdzie w tym wszystkim oszczędności na emeryturę?
Miałem nie wydawać wszystkiego na mieszkanie, tylko część odłożyć na emeryturę i wziąć kredyt? Przecież to też trochę bez sensu.
Mam jeszcze jakieś tam plany finansowe, np. budowa domu rodzinnego, ale to pewnie kwestia 10 lat. I znowu będzie ten sam dylemat: wydać oszczędności czy mieć odłożone na emeryturę i brać kredyt.
Choć z drugiej strony zawsze będą tego typu wydatki, np. jak ktoś ma dzieci to na nich też będzie musiał sporą kasę przeznaczyć
Jak wy to widzicie? Jak to u was wygląda?
#finanse #oszczedzanie #emerytura #pieniadze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Jesteś pewnie w lepszej sytuacji niz 80% rówieśników.
Mlody jesteś, masz mnostwo czasu żeby odłożyć na emeryturę.
Odkladaj regularnie, co miesiąc - dzieki temu uśrednisz wachania akcji.
Najprostsza, sprawdzona strategia to 60% w ETF na cały świat, 40% w obligacje.
Najlepsze opcje w polsce to
Ja oszczędzam IKE + PPK + obligacje długoterminowe (to przy okazji poduszka finansowa).
Dodatkowo jest ważna zasada NAJPIERW ZAPŁAĆ SOBIE. W tym momencie nie jesteś w stanie oszczędzać dużo, więc może pójść coś w stylu 200 zł miesięcznie emerytury, jeśli masz kredyt w banku to tam też rata+lekka nadpłata przynajmniej. I dopiero wtedy rodzina. Skoro rodzina pożyczyła Ci na mieszkanie to też zaakceptuje, że jakąś część swojej kasy przeznaczasz na
@mirko_anonim: zaczniesz oszczędzać za 10 lat i styknie. Oszczędzanie na emeryturę od day 1 pracy to imo spory błąd.
Nie mam czasu tyle tego studiować, wolałbym coś prostszego. To co rozpisałeś wydaje się mieć
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Ale ja jak bym potrzebował pieniędzy, to najprawdopodobniej likwidowałbym obligacje. Jeśli chodzi o akcje, to zalezy jak akurat bedzie wyglądała sytuacja za tę kilka lat. Może się okazać, że akcje zarobią w te 5 lat 100%, a możemy być akurat po recesji i będą 30% w dół. W perspektywie 15 lat praktycznie napewno powinny być mocno na plusie - dlatego