Przy okazji budowy CPK rząd powinien wykupić ziemię wzdłuż nowej linii kolejowej ciągnącej się z CPK do Warszawy. Następnie wybudować w "polu" stacje kolejowe i obok zacząć budować mieszkania, które będą po max 6-8k zł za m2. 100m2 mieszkania powinny być po 600-800k max. Dojazd do centrum będzie wynosił od 20 do 30 minut. Niebieskie kółka dodałem sam do potencjalnych nowych stacji kolejowych. W obrębie 1,5km od stacji powinny same bloki powstawać a dalej można już zrobić jakieś parki itd. Na oko miejsca tam jest na 300k-400k ludzi. Problem braku mieszkań by się szybko rozwiązało. Dodatkowo w przyszłym CPK i tak będą musieli ludzie dojeżdżać do pracy to będą mieli bliżej właśnie z tego nowego osiedla. Czyli przeniosą się z Warszawy i okolic właśnie tam.
@acpiorundc do tego to by trzeba było żeby ktokolwiek w rządzie myślał choć trochę przyszłościowo. A patrząc choćby na skład mrit to mogę śmiało powiedzieć że takich tam nie ma.
witam. I tą szybką koleją dojedzie ile tysięcy ludzi na 9:00?
@Prawdziwy_Oponiarz: pojemność 1 pociągu SKM to 500-520 osób w tym 170 osób siedzących. Pociągi mogą odjeżdżać co 2 minuty. Czyli wtedy mamy możliwość przewiezienia 15k osób na godzinę. W Berlinie odjeżdżają co 90s. Czyli wydajność wynosi 20k na godzinę. Nie wszyscy mają pracę równo na 9:00. Tylko np. od 6:30 do 10:00. Czyli w 3,5h jesteśmy w stanie przewieźć
Tak wyglądało kiedyś metro Kabaty. Teraz jest zabudowane gdzie się da. Tutaj też powinniśmy podobnie zrobić. Nawet można zastanowić się czy nie warto by było zrobić miejsca na e.w metro za 20-30 lat gdyby nowe osiedle się mocno rozrosło.
@acpiorundc: jestem przekonany że to jest już dogadane z deweloperuchami, a nie ze rząd zbuduje. Tam będą zajebiscie drogie mieszkania z szybkim dojazdem do stolicy.
@acpiorundc widzę takie problemy: to jest inwestycja za miliardy, realizowana po to, żeby Warszawiacy mogli odetchnąć finansowo, co dla mnie jest nic nie warte, a mają na to iść pieniądze z moich podatków. CPK, gazoport, czy inna inwestycja strategiczna ma szansę się zwrócić, a nawet na siebie zarabiać, ty postulujesz budowę sypialni.
Drugi duży, moim zdaniem problem jest taki, że to rozwiązanie nie adresuje realnego problemu. Powinniśmy działać w kierunku uatrakcyjnienia
@acpiorundc ale rozumiesz ze to rynek ustala ceny a nie rząd? A co to w praktyce oznacza? A to ze gdyby rząd sprzedawał te mieszkania w tych cenach 5-6k to ludzie zabijaliby się żeby ich nakupic po korek pod flipa i sprzedawaliby od ręki po 20k za m2 bo tyle byłyby realnie warte te opisane przez ciebie (30min dojazdu do centrum).
nie ma szans. Za daleko. Bardziej 30-50 a to nikogo nie zachwyci
@Yuri_Yslin: z Grodziska Mazowieckiego dzisiaj do centrum jest dokładnie 36 minut. W nowej wersji pociągi będą szybciej przyśpieszać oraz będą leciały tunelem gdzie nie będą się za bardzo zatrzymywać. 20-30 minut jest jak najbardziej w zasięgu. Tym bardziej, że nowe przystanki są bliżej centrum.
@acpiorundc: No i o tym mówię, 29 minut to ja mam z domu ze wsi pod Legionowem, a Ty piszesz o blokach. Trochę to się IMO nie trzyma kupy, żeby kupować mieszkanie i jeszcze musieć 40 minut jechać kolejką. Poziom uciążliwości dojazdu też nie rośnie liniowo, 10 minut nawet nie odczujesz, kolejne 10 już zaczynasz zauważać, a kolejne 10 to już srogo wk***rwia, zwłaszcza gdy stoisz.
ale rozumiesz ze to rynek ustala ceny a nie rząd? A co to w praktyce oznacza? A to ze gdyby rząd sprzedawał te mieszkania w tych cenach 5-6k to ludzie zabijaliby się żeby ich nakupic po korek pod flipa i sprzedawaliby od ręki po 20k za m2 bo tyle byłyby realnie warte te opisane przez ciebie (30min dojazdu do centrum).
@acpiorundc: Przecież ta nowa linia kolejowa to Kolej Dużej Prędkości. Na tej dużej prędkości opiera się projekt CPK i cały sens tej linii. Wolniejsze pociągi do Łodzi czy Poznania są już dzisiaj. A jak masz KDP, to nie wpuścisz na tory powolnych pociągów podmiejskich.
Pomysł bezsensowny, Warszawa ma gigantyczne tereny na dalszą rozbudowę, dużo lepsze niż pola koło Grodziska. Ignorując nawet tereny PKP koło Dworca Zachodniego czy wszystkie RODy przy
No i o tym mówię, 29 minut to ja mam z domu ze wsi pod Legionowem, a Ty piszesz o blokach. Trochę to się IMO nie trzyma kupy, żeby kupować mieszkanie i jeszcze musieć 40 minut jechać kolejką.
@Yuri_Yslin: tylko ty jedziesz wolną kolejką podmiejską. Tutaj ma być specjalna szybka kolej gdzie pociąg szybko się rozpędza do 300km/h. Plus wziąłem skrajny przypadek czyli ostatnie przystanki a nie te 1 gdzie
@acpiorundc: ale wiesz, że ten rząd robi CPK tak żeby się to nie udało. Pomysł pisu nie może być zreaizowany, także nie oczekuj dodatkowego inteligentnego, przedsiębiorczego i proobywatelskiego podejścia do sprawy, którą uznano jako projekt do zaorania.
1. nie może mieć przystanków co 2-3 km jak zwykła kolej miejska bo nie rozpędzi się nawet do połowy prędkości eksploatacyjnej nim zacznie hamować 2. nie kosztuje kilku złotych za bilet w jedną stronę tylko
@acpiorundc: Dodatkowo zwracam uwagę na to, że jeśli pociąg ma zatrzymywać się na stacjach podmiejskich, to nie spełni swojej roli czyt. szybkiego dojazdu do CPK z Warszawy, bo nie rozwinie swojej prędkości eksploatacyjnej - ciągle będzie musiał przyspieszać i hamować, przez co byłoby to marnowanie pieniędzy.
On ma wyjechać z WAW i zapierdzielać 300 km/h do CPK, inaczej nie należy w ogóle budować CPK tylko rozbudowywać Okęcie, bo CPK będzie
#nieruchomosci #cpk
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-26 o 12.54.19
Pobierzźródło: teran pod budowę
Pobierz@Prawdziwy_Oponiarz: pojemność 1 pociągu SKM to 500-520 osób w tym 170 osób siedzących. Pociągi mogą odjeżdżać co 2 minuty. Czyli wtedy mamy możliwość przewiezienia 15k osób na godzinę. W Berlinie odjeżdżają co 90s. Czyli wydajność wynosi 20k na godzinę. Nie wszyscy mają pracę równo na 9:00. Tylko np. od 6:30 do 10:00. Czyli w 3,5h jesteśmy w stanie przewieźć
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-26 o 14.10.04
Pobierz@acpiorundc: nie ma szans. Za daleko. Bardziej 30-50 a to nikogo nie zachwyci
@acpiorundc: ale wszystkie jadą tę samą trasę? Bo statystycznie że z x peronów odjeżdża cos to nie jest takie wow
Drugi duży, moim zdaniem problem jest taki, że to rozwiązanie nie adresuje realnego problemu. Powinniśmy działać w kierunku uatrakcyjnienia
- najbardziej rozsądny spadkowicz
@acpiorundc ale rozumiesz ze to rynek ustala ceny a nie rząd? A co to w praktyce oznacza? A to ze gdyby rząd sprzedawał te mieszkania w tych cenach 5-6k to ludzie zabijaliby się żeby ich nakupic po korek pod flipa i sprzedawaliby od ręki po 20k za m2 bo tyle byłyby realnie warte te opisane przez ciebie (30min dojazdu do centrum).
Każdy rozsądny człowiek
@Yuri_Yslin: z Grodziska Mazowieckiego dzisiaj do centrum jest dokładnie 36 minut. W nowej wersji pociągi będą szybciej przyśpieszać oraz będą leciały tunelem gdzie nie będą się za bardzo zatrzymywać. 20-30 minut jest jak najbardziej w zasięgu. Tym bardziej, że nowe przystanki są bliżej centrum.
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-26 o 14.37.27
PobierzTo niczym się nie
@koko_jumbo_i_do_przodu: prawda
Pomysł bezsensowny, Warszawa ma gigantyczne tereny na dalszą rozbudowę, dużo lepsze niż pola koło Grodziska. Ignorując nawet tereny PKP koło Dworca Zachodniego czy wszystkie RODy przy
@Yuri_Yslin: tylko ty jedziesz wolną kolejką podmiejską. Tutaj ma być specjalna szybka kolej gdzie pociąg szybko się rozpędza do 300km/h. Plus wziąłem skrajny przypadek czyli ostatnie przystanki a nie te 1 gdzie
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-26 o 14.54.37
Pobierz@acpiorundc: Bro, szybka kolej:
1. nie może mieć przystanków co 2-3 km jak zwykła kolej miejska bo nie rozpędzi się nawet do połowy prędkości eksploatacyjnej nim zacznie hamować
2. nie kosztuje kilku złotych za bilet w jedną stronę tylko
@acpiorundc: nie jestem z Warszawy. To jest to skrzyżowanie?
https://www.google.pl/maps/@52.1312195,21.0657704,3a,84.3y,74.88h,83.98t/data=!3m7!1e1!3m5!1sLWo3FGoRpQuXxEj-0079XQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D6.017232935952592%26panoid%3DLWo3FGoRpQuXxEj-0079XQ%26yaw%3D74.87941553885696!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
On ma wyjechać z WAW i zapierdzielać 300 km/h do CPK, inaczej nie należy w ogóle budować CPK tylko rozbudowywać Okęcie, bo CPK będzie