Wpis z mikrobloga

Bylem debilem 3 lata temu ale zrozumialem swoj bład i chce wrocic do oszczedzania na Ppk, czy mozna zrobic to w kazdym momencie i czy pracodawca moze odmowic? Xd #ppk #finanse #oszczedzanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@emilch123 Tak, możesz dołączyć W każdej chwili. Wypełniasz deklarację i tyle. Pracodawca ma obowiązek prowadzenia PPK i nie ma prawa odmówić.
  • Odpowiedz
@emilch123: też byłem debilem i nie zapisałem się na początku bo uległem propagandzie, która panowała tutaj i wśród znajomych, że to kolejna piramida finansowa. Nawet sam się tutaj kłóciłem ostro, że te pieniądze przepadną xD Na szczęście zmądrzałem, ale 2 lata mi przepadły. Lepiej teraz niż zorientować się za 20 lat
  • Odpowiedz
@ryfke: @emilch123 pracodawca może odmówić - po prostu nie przedłuży ci umowy albo ci pojedzie po premii uznaniowej i nawet nie będziesz wiedział kiedy, i co zrobisz?
Pójdziesz do sądu pracy? Zgłosisz do PIP? xD
Nic nie zrobisz tak jak większość co tylko narzeka że śmieciowe umowy że naruszenia praw pracowniczych i nic z tym nie robi ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ryfke: @emilch123 pracodawca może odmówić - po prostu nie przedłuży ci umowy albo ci pojedzie po premii uznaniowej i nawet nie będziesz wiedział kiedy, i co zrobisz?

Pójdziesz do sądu pracy? Zgłosisz do PIP? xD

Nic nie zrobisz tak jak większość co tylko narzeka że śmieciowe umowy że naruszenia praw pracowniczych i nic z tym nie robi
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody: Ja mam już 3 konta PPK bo zmieniałem pracę w międzyczasie i nigdzie nie stanowiło to problemu. Widocznie twoje doświadczenie jest inne w tym temacie, cieżko ocenić.
  • Odpowiedz
tylko że takich januszy biznesu jest co najmniej połowa pracodawców w Polsce, połowa pracowników jest zapisana do ppk

@NaczelnyWoody: połowa pracowników jest zapisana bo druga połowa po prostu nie chce i uważa że te pieniądze im zabiorą. Widzę to po mojej firmie. Mi się udało parę osób przekonać przy drugim automatycznym zapisie żeby nie wypełniali deklaracji po prostu pokazując im moje PPK gdzie widać ile wpłaciłem a ile mam.
  • Odpowiedz