Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy da się schudnąć bez intensywnych ćwiczeń?

Zasiedziałem się w pracy przez ostatnie miesiące, a nawet rok. Dużo stresu, mało ruchu i przytyłem — przydałoby się zrzucić z 10 kg.
Nie lubię chodzić na siłownię (nudzi mnie to), basen też odpada.
Jedyne, co lubię, to bieganie (ale na razie ważę za dużo, żeby zacząć komfortowo), rower rekreacyjnie i spacery, wycieczki itp.

Czy w ten sposób da się osiągnąć cel? Bez katowania się ciężkimi treningami, ale bardziej ruchem, dietą i cierpliwością?
Może ktoś był w podobnej sytuacji i ma jakieś doświadczenia?

Mam 30 lat.

#chudnijzwykopem #odchudzanie #dieta #sport #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim z powodzeniem, każda ilość ruchu większa niż do tej pory będzie dobra. Oczywiście od intensywności zależy tempo chudnięcia, ale jeżeli nie potrzebujesz schudnąć 10 kg w miesiąc to nie ma co się katować ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na samym rowerze da się sporo schudnąć jeśli robisz to regularnie i trochę intensywniej niż rekreacyjnie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak, stracisz wagę bez siłowni. Wysiłek fizyczny to relatywnie niski procent utraty wagi. Największą rolę pełni nasza dieta i ile przyjmujemy kalorii.
Jeśli Twoim celem jest tylko utrata wagi to sam deficyt będzie najlepszy. Jeśli do tego lubisz sobie chodzić i rower, to będzie tylko dodatkowy atut. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i utnij z niego trochę, i voila. Fitatu zrobi to za Ciebie, jak pewnie pozostałe aplikacje.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zależy jak chcesz wygkadac po. Jak tylko zrzucić nadmiar smalcu i z ulanej kluchy stać się mniej ulana kluska to git. Ale jeśli chcesz mieć jakiś tam zarys mięśni to bez jakiegokolwiek treningu oporowego się nie obędzie. Siłka nie służy do spalania kalorii tudzież pogłębianie deficytu, a do ochrony i rozwoju mięsa. Więcej mięsa = szybszy metabolizm.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: da się schudnąć bez ćwiczeń i da się schudnąć bez diety. Chudnięcie to deficyt kaloryczny. Jak twoje zapotrzebowanie to np.3tys kcal, to jak będziesz jadł mniej to schudniesz. Tak samo jak jesz tyle samo, ale codziennie dochodzi ci wysiłek fizyczny, to chudniesz bo więcej spalasz. Musi być deficyt i tyle. Nawet ludzie którzy leżą mogą schudnąć, jeśli będą jeść poniżej zapotrzebowania. Chociaż oczywiście aktywność pomaga, to inny metabolizm itd.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
fascynujący-nomada-63: Polecam co dwa dni robić interwały biegowe np. plan 6 czy plan 10 tygodniowy na luzie znajdziesz w necie (jeśli ta aktywność sprawia przyjemność). Zmiana nawyków mniej świństw dieta typu 80% czysta micha 20% przyjemności. U mnie minus 40 kg, stawy w normie bo interwały powoli przygotowują do większego wysiłku. Nie ma co zmuszać się do aktywności której się nie lubi typu siłownia czy inne sporty a znaleźć coś dla
  • Odpowiedz