Wpis z mikrobloga

#korpo #korposwiat #zarobki #ho #wroclaw
Już kiedyś pytałem,dopytam i teraz.Czy to standardowe warunki pracy i płacy w korpo,czy ktoś dobrze trafił?
Szwajcarska korporacja farmaceutyczna,stanowisko to wsparcie klienta,drobne poprawki projektów.Ponoć to najniższe stanowisko w firmie.Angielski B2,Mgr Farmacji,Pakiet Office-dostateczna znajomość.Pełen HO.
Znajoma właśnie podpisała umowę o pracę na 16 tys.brutto+karta lunchpass 450 zł co miesiąc gratis+roczna premia w wysokości ok.miesięcznej pensji.
To standardów czy nadzwyczaj dobre warunki pracy i płacy? Doświadczenie w tej samej firmie to pół roku na zleceniu,z doskoku.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@polot: wg mnie to dobra stawka, w corpo z którymi miałem do czynienia powyżej 15k zł brutto to już były stanowiska managerskie (niskiego szczebla ale jednak)
  • Odpowiedz
@polot: najniższe stanowisko nie oznacza, że jakiś junior, i nie ma nic o doświadczeniu, ale na podstawie tego opisu powiedziałbym, że to 2x a nawet 2,5x lepsza oferta od jakiegoś juniora od excela, więc b. Dobry hajs, tym bardziej, że nie warszawa
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@TomekRazDwaTrzy I nie muszą mieć bo to praca zdalna,przecież napisałem.
Stanowisko nazywa się "Global Digital Medical Associate" i jest to ponoć sam dół drabinki.Wymagana jest wiedza o lekach,terminologia branżowa(co potrafi każdy farmaceuta) I w teorii biegły angielski i pakiet Office co okazało się ściemą-w zespole jest ludek po akademi medycznej,który ledwo duka po angielsku na spotkaniach online.
Wygląda na to,że tak wysokie zarobki wynikają tylko z wymogu specjalistycznego i trudnego do
  • Odpowiedz
@polot: W Szwajcarii Aptekarz zarabia około 100K CHF na rok, dla tych firm te pensje to grosze. Zwłaszcza że Polscy Farmaceuci mają dobrą reputację na rynku.
  • Odpowiedz
@polot: Jak na polskie realia wynagrodzenie całkiem wysokie ale reszta to standard. Jest też magistrem farmacji a to też coś. Tylko w Polsce słyszałem o tym aby osoby z wyższym wykształceniem zgodnym z profilem zatrudnienia musiały startować od najniższych wynagrodzeń. Normalna firma nastawiona na rozwój zatrudnia absolwentów ze znikomym doświadczeniem i ich szkoli według potrzeb a płaci jakby już tymi ekspertami byli.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Bejro No właśnie mega wysokie.Może to przez branżę? U producentów leków zawsze jest koniunktura,nie słyszałem o jakichkolwiek zwolnieniach czy redukcjach jak w IT,finansach czy motoryzacji.
Ale czy generalnie szwajcarskie korpo płacą lepiej niż niemieckie,francuskue czy amerykańskie?
  • Odpowiedz
@polot: Korpo będzie na danym rynku płacić tyle ile wynoszą stawki, nie ma znaczenia jaki to kapitał. 16k brutto to sporo ale nie jest to nie wiadomo co jeśli tego magistra faktycznie wykorzystuje. W Szwajcarii płacą więcej niż w jakimkolwiek innym dużym europejskim kraju ale mniej niż w USA. Za to jeśli chodzi o Polskę to ciężko odnosić poziom wynagrodzeń to narodowości firmy, stawki są starannie kalkulowane do danego rynku.
  • Odpowiedz
@polot: 1. Zasady są. Ale na ile dokładnie są trzymane zależy od danego korpo i od tego kto chce coś załatwić.
2. Nic nowego. Generalnie z tego co za widziałem jakość pracy HR zależy bardzo mocno od tym, kto zarządza działem. Jak jest nim miernota, która wysiedziała pozycję to nie ma bata, żeby to dobrze działało bo w HR wyjątkowo wiele zależy od dobrej organizacji pracy.
3. Jak mają takie procedury to
  • Odpowiedz
@polot:
1. Sa, ale.co korpo to inne. U mnie najczęściej 3 miesiace okres próbny, później od razu nieokreślony
2. A mi sie trafiały akurat normalne HR baby
3. Bardzo duzo hajsu, to nie jest norma
4. Norma, ale czesto nie ma.w tym złej woli, ludzie naprawdę znają ludzi, którzy na dane stanowisko się nadają
5. Różnie bywa z ludźmi, loteria
6. Zależy, czasem lepszy sprzęt, czasem lepszy, u mnie tez
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Escalade @MarcinDerk Acha i ze zwracaniem kosztów biletów i noclegu-płacisz z własnej kieszeni,pokazujesz fakturę i zwracają za kilka dni hajs na konto.Nie powinna mieć jakiejś służbowej karty płatniczej do takich rzeczy?

A,było jakieś coroczne spotkanie integracyjne.W sumie to nie wiadomo co to było-ani bankiet,ani kolacja,ani dyskoteka.Stoi DJ i puszcza jakąś muzykę.Na sali nie ma w ogóle krzeseł i stołów.Podchodzisz do baru i dają ci tyci kawałeczek ciasta na talerzu i
  • Odpowiedz