Wpis z mikrobloga

@Onny: Ładnie to wygląda. A TBS-y to sztos. Moja matka mieszka w TBSie koło metra w Warszawie, płaci koło 1200zł m-c za 40 m^2 mieszkania, podczas gdy janusz w sąsiednim bloku chce 3x tyle. Rata za takie mieszkanie byłaby również ze 3x droższa z uwagi na lokalizację.
  • Odpowiedz
Moja matka mieszka w TBSie koło metra w Warszawie, płaci koło 1200zł m-c za 40 m^2 mieszkania, podczas gdy janusz w sąsiednim bloku chce 3x tyle. Rata za takie mieszkanie byłaby również ze 3x droższa z uwagi na lokalizację.

@Yuri_Yslin: Gdyby tak to wyglądało to nie miałbym problemu z wynajmem całe życie, ale że żyję w chlewie obsranym to musiałem kupić własnościowe (°°
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: TBSów jest malutko i niestety ciężko się dostać. trzeba się wstrzelić w inwestycję (powiedzmy raz w roku w Waw jakaś jest odpalana) i pokonać 20 osób, które są przed Tobą na miejsce.

Matka dostała, bo jest starą wdową, za bycie starym zgodnie z ustawą jest +1 pkt i to już wystarcza by przebić "zwykłych" ludzi.

Niestety punkty promują patologię, więc w TBS mieszka zwykle co najmniej kilka patusów i
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: @PfefferWerfer @Onny doliczcie kwotę odstępnego która po latach możecie dostać z powrotem niewaloryzowana to się okaże że własnościowe wychodzi taniej do tego czynsz będzie wraz z czasem rósł, a ratka kredytu jest zamrożona (nie licząc stop bo nie są się ich przewidzieć)

I po 10 latach się okaże że na własnościowym masz wzrost wartości mieszkania, czynsz administracyjny+rata wychodzi niewiele więcej niż czynsz tbsowy, a pieniądze zamrożone w
  • Odpowiedz
Ładnie to wygląda. A TBS-y to sztos. Moja matka mieszka w TBSie koło metra w Warszawie, płaci koło 1200zł m-c za 40 m^2 mieszkania, podczas gdy janusz w sąsiednim bloku chce 3x tyle. Rata za takie mieszkanie byłaby również ze 3x droższa z uwagi na lokalizację.

@Yuri_Yslin dlatego Niemcy nie kupują mieszkań bo po co? W mojej okolicy nad niemieckim morzem gdzie pracy jest dużo wynajem kawalerki od spółdzielni mieszkaniowej to
  • Odpowiedz
Gdyby tak to wyglądało to nie miałbym problemu z wynajmem całe życie, ale że żyję w chlewie obsranym to musiałem kupić własnościowe (°°

@PfefferWerfer bo o to chodzi byś dorabiał landlorda lub bank z deweloperem mogli Cię wycisnąć jak cytrynę. Współczesne niewolnictwo.
  • Odpowiedz
doliczcie kwotę odstępnego która po latach możecie dostać z powrotem niewaloryzowana to się okaże że własnościowe wychodzi taniej do tego czynsz będzie wraz z czasem rósł, a ratka kredytu jest zamrożona (nie licząc stop bo nie są się ich przewidzieć)

@pysznewpierdalator: To zależy od trybu, z partycypacją czy bez.

Matka bez partycypacji. Po prostu wynajmuje. Zapłaciła tylko 10k kaucji. Nie było wkładu ~100k jak przy partycypacji.
  • Odpowiedz
  • 22
@Onny 2 minuty googlowania wystarczyły żeby obalić ten g---o wpis, w Jaworznie nie ma żadnego dodatniego salda migracji.
  • Odpowiedz
@Pompejusz: @QHiN ale rozróżniajcie saldo migracji od słabej demografii.

Urodzeń może być mniej od zgonów (tak jest przecież w całej Polsce może z małymi wyjątkami) a saldo migracji dalej może być na plus, w takim przypadku liczba ludności będzie się mimo wszystko zmniejszać.
  • Odpowiedz
@Onny: prezydent Silbert powinien kandydować na prezydenta Polski. Ten gościu od kiedy siadł na stołku prezydenta miasta zrobił więcej dobrego, niż kilku jego poprzedników razem wziętych. No i prywatnie to całkiem spoko koleś
  • Odpowiedz