Pamięta ktoś jeszcze ten strach, że przyjęcie euro doprowadzi do gwałtownego wzrostu cen? Ironia polega na tym, że teraz, przy wyższej inflacji w Polsce niż w strefie euro, możemy zostać uderzeni podwójnie. Najpierw płacimy więcej przez krajową inflację w złotówkach, a później, jeśli przejdziemy na euro, czeka nas kolejna ukryta podwyżka przez zaokrąglanie cen w górę podczas konwersji. #inflacja #nieruchomosci #heheszki #uniwersytetchlopskiegorozumu
@Prawdziwy_Oponiarz: mam nadzieję, że gorzej niż Polska, ponieważ myśl o tym że zostaliśmy przy naszej walucie w sumie po to żeby dojechała nas inflacja i raty kredytów hipotecznych mnie przygnębia (╯︵╰,)
@Polskie_tango: nie mam takiej obawy, w dającej się przewidzieć przyszłości nie wejdziemy do euro. Poza tym myślę, że prędzej niemcy wrócą do marek niz my wejdziemy do euro
Najpierw płacimy więcej przez krajową inflację w złotówkach, a później, jeśli przejdziemy na euro, czeka nas kolejna ukryta podwyżka przez zaokrąglanie cen w górę podczas konwersji
@Polskie_tango: Generalnie strasznymi mitami te wzrosty cen obrosły. W większości krajów wprowadzenie Euro miało niewielki wpływ na inflację - poniżej 0,3 punktu procentowego.
źródło: IMG_6066
Pobierz@Polskie_tango: uderzy nas obowiązek utrzymania sztywnego kursy PLN/euro przez okres przejściowy.
@Polskie_tango: Generalnie strasznymi mitami te wzrosty cen obrosły. W większości krajów wprowadzenie Euro miało niewielki wpływ na inflację - poniżej 0,3 punktu procentowego.