Wpis z mikrobloga

#kupujpolskieprodukty #kupujcopolskie
Majówka zbliża się wielkimi krokami, więc pora na przegląd rynku piwa ;)

Przedstawiam listę najpopularniejszych polskich i zagranicznych producentów piwa. Niestety w tej kategorii polskie piwa stanowią bardzo nikłą mniejszość rynku, ale i tak coś dobrego można znaleźć, nawet więcej, niż by się wydawało!

Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!

W opisach biorę pod uwagę ranking aplikacji Pola, którą polecam! Określa on, czy dana firma ma polski kapitał, produkuje w Polsce, prowadzi ewentualne badania w Polsce oraz czy jest u nas zarejestrowana.

Piwa polskie:

Van pur (Łomża, Brok, Kanclerz, Korona, Karpackie) - wbrew nazwie jest to 100% polska firma, zarejestrowana w Warszawie, z browarami w miejscowościach Jędrzejów, Koszalin, Łomża, Rakszawa i Zabrze.

Browary należące do Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich -
Koźlak, Amber, Miłosław, Fortuna, Komes, Kormoran, Raciborskie, Porter, Spiż, Jubileuszowe, Zodiak

Istnieje również mnóstwo regionalnych i kraftowych polskich browarów, których nie sposób tu wymienić. Z pobliskich ode mnie mogę wymienić na szybko Tenczynek, Trzech Kumpli, Piwojad, Lubicz, ale to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Piwa zagraniczne:
Kompania piwowarska (Tyskie, Dębowe, Żubr, Książęce, Wojak, Gingers, Pilsner Urquell, Grolsch, Kozel, Lech, Redd’s) - należy do japońskiego koncernu Asahi

Carlsberg (Okocim, Carlsberg, Bosman, Grimbergen, Kasztelan, Harnaś, Piast, Somersby, Karmi, Książ) - duński koncern Carlsberg

Grupa Żywiec (Żywiec, Brackie, EB, Specjal, Leżajsk, Tatra, Namysłów, Heineken, Królewskie, Strong, Warka, Desperados, Dziki Sad, Braniewo) - należy do holenderskiego Heinekena

Browary Lubelskie (Perła, Lubelskie, Zwierzyniec) - należy do cypryjsko-duńskiego koncernu Royal Unibew

Rynek piwa jest naprawdę szeroki. Piszcie proszę w komentarzach, jakich ważnych marek brakuje.
njay - #kupujpolskieprodukty #kupujcopolskie
Majówka zbliża się wielkimi krokami, wi...

źródło: temp_file6898235759938719839

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@njay sulimar obecnie nazywający się drink id to rozlewnia a nie browar. Mają mały browar przyzakładowy w którym klepią jakieś gówniane niepijalne piwa w ilościach symbolicznych żeby udawać że są prawdziwym browarem ale tak naprawdę tylko napełniają butelki piwem kupionym z Żywca. W dodatku sama firma to perfekcyjna definicja januszexu
  • Odpowiedz
@Kinda co ty p--------z w ogóle? Przecież oni mają w Piotrkowie Trybunalskim spory zakład produkcyjny. Może część rzeczy rozlewają ale Trybunał z tego co wiem jest produkowany przez nich.
  • Odpowiedz
to post o piwach, a nie polityka.

@T3sla: jak trochę dojrzejesz to w końcu zrozumiesz, że wszystko to polityka. Dzisiaj tankujesz paliwko na Lukoilu bo hehe 10gr taniej a poza tym j---ć politykę a za rok zabije cię b---a sfinansowana z pieniążków które sam zostawiłeś na ruskiej stacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 14
@siepan staram się wspierać polskich przedsiębiorców, ale mam gdzieś ich polityczne poglądy. Tankowałem na Orlenie za PiS, tankuję za PO. Z latarnika politycznego mi wyszło, że Jakubiak jest na drugim miejscu zgodności moich poglądów politycznych.
  • Odpowiedz
@njay: A masz jakieś informacje o browarze Jagiełło z Lubelskiego? Bardzo lubię od nich ciemne piwka. W necie piszą, że właścicielami są Polacy, ale wolę się upewnić
  • Odpowiedz