Wpis z mikrobloga

Natrafiłem na "Liste imion zakazanych w polsce"
Co ciekawe kilka z wymienionych imion zostało nadane dla dzieci moich znajomych więc z tym zakazem to chyba tak srednio bym powiedział

Kilka lat temu Rada Języka Polskiego przygotowała listę 69 imion, których rodzice nie powinni nadawać swoim dzieciom. Oto one:

Abbadon, Akaina, Alexander, Alma, Andrzelika, Ardena, Arkhan,
Bastian, Benjamin, Bhakti, Boromir, Brian,
Carmen i Carmena, Chiara, Clea, Cynthia,
Dajana,
Emaus, Ewan,
Herrada,
Jaila, Joshua, Julka,
Karla, Klea, Krystina, Kuba jako imię żeńskie,
Lester, Lilith, Lorina,
Majka, Malta, Martin, Martyn, Maxymilian, Maya, Merlin, Montezuma, Morena,
Natasha, Nicol (żeńskie), Nicole (żeńskie), Nika, Nikol (żeńskie i męskie), Nikola (męskie),
Ole, Opieniek,
Pacyfik, Pakita, Poziomka,
Radek, Rener, Ricardo,
Sofia,
Tea, Teonika, Tonia, Tupak,
Una, Unka,
Veronika, Victoria, Violeta i Violetta,
Wilga, Wilk, William, Xymena
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 146
Sofia, Majka, Violetta - co z nimi nie tak lub co ze mną nie tak że nie widzę co z nimi nie tak ?

@smokingcat Byl wymóg czy też zalecenie, żeby nie dawać imion obcych, które mają odpowiednik w języku polskim (Sofia to Zofia, a Violetta to Wioleta) oraz nie nadawać zdrobnień (Majka to Maja).
  • Odpowiedz
@ZnienawidziszMnie

Natrafiłem na "Liste imion zakazanych w polsce"

Co ciekawe kilka z wymienionych imion zostało nadane dla dzieci moich znajomych więc z tym zakazem to chyba tak srednio bym powiedział

Jesteś pewien, że w akcie urodzenia mają dokładnie co do literki imiona z tej listy? Część z nich jest mianowicie niedozwolona tylko z powodu niczym nieuzasadnionej pisowni "po zagranicznemu", mimo istnienia polskich odpowiedników. Czyli możesz nazwać dziecko Wioleta czy Wiktoria, ale
  • Odpowiedz
@ZnienawidziszMnie: Wiele z tych imion to były dla mnie wskaźniki, że ktoś ma nieogarniętych rodziców. Dawanie "egzotycznego" imienia (szczególnie z bardzo polsko brzmiącym nazwiskiem) jest popularne w patologii.
Poza tym znam Ageliki i Andżeliki ale żeby dać dziecku Andrzelika to już wyższy level xD
  • Odpowiedz
@ZnienawidziszMnie: r---------a mnie w ogóle istnienie czegoś takiego jak rada języka i jakieś wymogi co do nadawania imion xDD powinna być jakaś minimalna kontrola w urzędzie, żeby jakieś zjeby nie dawały dzieciom wulgaryzmów na imię, ale ogólnie wolna amerykanka. Kiedyś imiona miały znaczenie to dlaczego dziś nie mogą mieć? Praktycznie wszystkie imiona dozwolone mają pochodzenie Greckie lub łacińskie. Dlaczego rada języka POLSKIEGO nie pozwala wymyślać POLSKICH imion? Absurd.
  • Odpowiedz