Aktywne Wpisy

Twoja_tata +120
21 lat xDDDDDD
źródło: 63027547_4660773_6d35c6fccca0faa7320b1e6e359a54d6_wm
Pobierz
FajnyTypek +57
Obrzydliwa apka wykopu
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 63027547_4660773_6d35c6fccca0faa7320b1e6e359a54d6_wm
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Sytuacja:
10 lat temu wyemigrowałem do UK, żona 16 lat temu.
Aktualnie jesteśmy na dwutygodniowym urlopie w Polsce i codziennie temat powrotu wałkowany jak mantra. (Choc w sumie to już od ponad roku, teraz się tylko nasilil)
Żona bardzo ciśnie, bo:
-Jej dwie koleżanki wróciły i chwalą sobie powrót,
-Marzy jej się, żeby nasze guwniaki wychowywały się w Polsce, chodziły do polskiej szkoły i miały dziadków pod ręką.
Kilka faktów o naszej sytuacji:
-Ja: programista (JS, React, TypeScript), 2 lata expa. Angielski biegły.
-Żona: rekrutacja, angielski biegły.
-Guwniaki: lvl 3 i lvl 0.
W UK mamy dom na mortgage – trochę spłacony, jak pociśniemy to w 2–3 lata spłacimy połowę wartości.
W PL: 0 domów po rodzicach wiec pewnie na start jakis wynajem, ale mam działki budowlane pod Krakowem na których można by się wybudować.
Ja sam mam mieszane uczucia.
Wyjechałem z PL jako lvl 25 i doskonale pamiętam jak to wyglądało – i szczerze, nie wierzę, że aż tak wiele się w kraju zmieniło. No ale przecież różowa co chwilę o tym papla i nawet tak twarde przekonania jak moje powoli kruszy i zasiewa mi w głowie ziarno niepewności.
No i pytanie do Was, emigranci/powracający:
-Kto wrócił i żałuje / nie żałuje?
-Jak życie w Polsce po dłuższym pobycie za granicą – praca, kasa, relacje, codzienność?
-Co byście zrobili na moim miejscu?
Dzięki z góry Mirasy! Jakby ktoś chciał się podzielić historia na priv to jak najbardziej pisać śmiało, chętnie poznam każda opinie czy to zła czy dobrą.
#emigracja #emigranci #powrot #uk #anglia #polska #zycie #praca #dzieci #programista15k #dzieci
Kultura pracy w Polsce tragiczna no ale nie trzeba pracować w Polsce ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
No przecież nikt nie przyzna się do porażki ot tak wprost, a już szczególnie nie kobieta kobiecie xD jakby nie było to będą sobie chwalić.
Ci co nie mieli specjalnych umiejętności, czy biznesu Ci żałują powrotu do Polski. Ci drudzy sobie chwalą, mam kilku znajomych co wrócili już dawno temu i są bardzo szczęśliwi.
Osobiście myślałem o tym kilka lat temu, miałem pracować dalej zdalnie otwierając Ltd w UK, ale cała zamieszanie
Głównie przez fatalną demografię i przyrost staruchów,
Którzy przestają pracować a będą dalej używać usług.
Więc logiczne że wszystko będzie szybko drożeć.
Ty widzę też nie poprawiasz sytuacji bo masz tylko 2 dzieci, więc sam psujesz ten kraj,
No chyba że planujesz jeszcze 1-2 dzieci mieć więcej
@dudustd: Ok. To wyjasnia pewne rzeczy. W tej sytuacji raczej bym zostal. Twoja rozowa przezyje bardzo duzy szok kulturowy. Rekrutacja w Polsce to teraz padaka totalna, chyba ze rekrutujesz do fabryk / magazynow
@KlapekApokalipsy: to zawsze trochę bawi jako główny argument na naszą supremację. ( ͡° ͜ʖ ͡°)