Mirki, znowu mam dylemat budowlany ¯_(ツ)_/¯ W domu między parterem, a poddaszem nieużytkowym mam lekki strop i wg. projektu wełnę 18cm między jętkami + 10cm pod jętkami (0,035). Niestety coś po drodze poszło nie tak i byłem przekonany, że mam jedynie 18cm między jętkami. Wjechały już sufity podwieszane i nie dam rady od góry dołożyć tych 10cm wełny. Jak to najlepiej ograć? Widzę kilka opcji: - zostawić 18cm między jętkami i dorzucić kolejne 18cm między krokwiami? wydaje się trochę bez sensu tracić ciepło na źle zaizolowane poddasze, ale za to u góry w zimę nie będzie lodówki - na jętkach ułożyć łaty 7cm i między to napchać wełny -> wychodzi 25cm, czyli prawie tyle co w projekcie. Gdyby dać lepszą wełnę niż zaprojektowana to powinno być porównywalnie. Ale czy to faktycznie wystarczy i nie będzie zbyt dużo ciepła uciekało w poddasze? - wdmuchiwana wełna od GK do jętek (+-42cm). Na papierze wydaje się najlepszym rozwiązaniem ale śmierdzi okrutnymi kosztami :|
@sprayy: jak rekuperacja na poddaszu to ociepliłbym cały dach dodatkowo, nie bedzie obaw o zamarzanie wymiennika zimą a i powietrze w kanałach nie bedzie się wychładzać
@darek-jg: reku specjalnie jest w kotłowni na parterze, wszystkie rury + czerpnia i wyrzutnia w strefie ciepłej @appmstt: w sumie te 0,3 jest jakimś wyjściem. Później jeśli byłoby mało mogę ułożyć między jętkami dodatkowe 18cm. Jedyny problem, że jeśli nasypie 30cm na gk to nie przykryje rurek z reku i będą w strefie zimnej :rip
wdmuchiwana wełna od GK do jętek (+-42cm). Na papierze wydaje się najlepszym rozwiązaniem ale śmierdzi okrutnymi kosztami :|
@sprayy: daj Chłopie Ursa Pure Floc. Wtedy masz 8%VAT. Wyjdzie drożej, ale kupę czasu zaoszczędzisz. Przez górne przegrody ucieka najwięcej ciepła, więc tutaj koszty w latach szybko się zwrócą
@sprayy: wystarczy ok. 30cm. Za m2 wyjdzie ok. 60-70zł, dopłata do większej grubości nie będzie rosła proporcjonalnie. Z zasypowych materiałów jest on obecnie najlepszy. Jak kupisz zwykłą wełnę o podobnej lambdzie na 23% VAT i sam ułożysz, to wyjdzie tylko trochę taniej, a w jeden dzień roboczy nie ogarniesz, zwłaszcza że ma to być kombinacja od góry.
@bdg-bro: wełnę z rolki mam z rabatami po cenie netto lub 8% (zależy od miesiąca;)) Te 30cm to jedna z opcji ale wtedy wszystkie rurki z reku, czerpnia i wyrzutnia sa w strefie zimnej wiec d--a :/
W domu między parterem, a poddaszem nieużytkowym mam lekki strop i wg. projektu wełnę 18cm między jętkami + 10cm pod jętkami (0,035). Niestety coś po drodze poszło nie tak i byłem przekonany, że mam jedynie 18cm między jętkami. Wjechały już sufity podwieszane i nie dam rady od góry dołożyć tych 10cm wełny. Jak to najlepiej ograć?
Widzę kilka opcji:
- zostawić 18cm między jętkami i dorzucić kolejne 18cm między krokwiami? wydaje się trochę bez sensu tracić ciepło na źle zaizolowane poddasze, ale za to u góry w zimę nie będzie lodówki
- na jętkach ułożyć łaty 7cm i między to napchać wełny -> wychodzi 25cm, czyli prawie tyle co w projekcie. Gdyby dać lepszą wełnę niż zaprojektowana to powinno być porównywalnie. Ale czy to faktycznie wystarczy i nie będzie zbyt dużo ciepła uciekało w poddasze?
- wdmuchiwana wełna od GK do jętek (+-42cm). Na papierze wydaje się najlepszym rozwiązaniem ale śmierdzi okrutnymi kosztami :|
Co robić? Jak żyć?
#budowadomu #budujzwykopem
źródło: obraz
Pobierz@appmstt: w sumie te 0,3 jest jakimś wyjściem. Później jeśli byłoby mało mogę ułożyć między jętkami dodatkowe 18cm. Jedyny problem, że jeśli nasypie 30cm na gk to nie przykryje rurek z reku i będą w strefie zimnej :rip
@sprayy: daj Chłopie Ursa Pure Floc. Wtedy masz 8%VAT. Wyjdzie drożej, ale kupę czasu zaoszczędzisz. Przez górne przegrody ucieka najwięcej ciepła, więc tutaj koszty w latach szybko się zwrócą
@przemek_posp jakoś ta celuloza mnie nie przekonuje, nie wiem czemu
Za m2 wyjdzie ok. 60-70zł, dopłata do większej grubości nie będzie rosła proporcjonalnie.
Z zasypowych materiałów jest on obecnie najlepszy. Jak kupisz zwykłą wełnę o podobnej lambdzie na 23% VAT i sam ułożysz, to wyjdzie tylko trochę taniej, a w jeden dzień roboczy nie ogarniesz, zwłaszcza że ma to być kombinacja od góry.
Te 30cm to jedna z opcji ale wtedy wszystkie rurki z reku, czerpnia i wyrzutnia sa w strefie zimnej wiec d--a :/