Wpis z mikrobloga

Pytanie do tych, którzy studiowali kierunki humanistyczne (z wyłączeniem filologii obcych)

(Humanistyczne czyli: Filologia polska, historia, filozofia, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, historia sztuki, archeologia, bibliotekoznawstwo, etnologia, kultura południowej Czeczenii itp)

Czy wybrałabyś/wybrałbyś ten lub inny kierunek humanistyczny?

#polonistyka #humanistyka #rozowepaski #kulturoznawstwo #studia #filozofia #historia #kariera

Czy dzisiaj wybrałabyś/wybrałbyś ten lub inny kierunek humanistyczny?

• Zdecydowanie tak 16.0% (114)
  • Raczej tak 6.5% (46)
  • Raczej nie 9.1% (65)
  • Zdecydowanie nie 34.5% (246)
  • Nie poszłabym/nie poszedłbym na studia 33.9% (242)

Oddanych głosów: 713

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cieliczka jeśli miałbym nagraną robotę po tym lub w trakcie to może i tak ale jak chcesz dobrze zarobić to raczej większe szanse dają kierunki z chociaż namiastką matematyki, fizyki, chemii albo innego przedmiotu ścisłego.
Jeśli traktowałbym studia jako przygodę, nic po nich nie oczekując to kulturoznawstwo, filmoznawstwo, archeologia ze względu na ciekawe wyjazdy, było myślę spoko wyborem.
  • Odpowiedz
@cieliczka: Szczerze, raczej nie i tak właśnie zaznaczyłem. Niemniej takie studia bardziej nauczyły mnie zachowania wśród ludzi i uczenia się samego w sobie. Gdybym miał wybierać jeszcze raz z dzisiejszą wiedzą, to wybór byłby inny, może nawet coś ścisłego lub nawet nie szedłbym na studia xD. Ale tuż po liceum to jeszcze gunwo się wie, szczęśliwi Ci, którzy wybrali dobrze i ciężką pracą doszli do czegoś. :)
  • Odpowiedz
@cieliczka: studiowałam humana i nie narzekam, w niezłej karierze mi to nie przeszkodziło. Inni absolwenci różnie - są i tacy, którzy zaszli i dalej niż ja, są tacy którzy nie utrzymali posady w restauracji pod złotymi arkadami xD. Ale ujowych inżynierów, fizyków czy ludzi po kierunkach informatycznych też znam.

Krótko mówiąc - jeśli chcesz iść na studia humanistyczne bo nie masz zielonego pojęcia co ze sobą zrobić - to nie
  • Odpowiedz
Jeśli jednak jesteś w miarę rzutki, pracowity, decyzyjny, masz na siebie pomysł i plan, to poradzisz sobie po każdych studiach.

@mala_rybka: No, a po innych studiach jak prawo, czy medycyna to sobe nie poradzisz, bo tam ludzue pracowici są likwidowani w obozach. Moim zdaniem takie studia są stratą czasu, chyba ze chcesz się związać kokretnie z tym czego się uczysz i będziesz mocno parł na sakuces. W każdym innym przypadku
  • Odpowiedz
Nie i przestrzegę inne młode pistolety przed wyborem tych kierunków. Skończyłem najpierw bezpieczeństwo wewnętrzne, a potem narodowe na magisterce. To kompletna strata czasu, o ile nie chcesz przedłużyć młodości. Nie idźcie na ten kierunek, błagam was.

Wiedza bardzo szybko się przedawnia, szybciej niż w innych dziedzinach nauki. Pracy w zawodzie po tym nie znajdziecie.
Byłem młody, głupi i wierzyłem w moją idealistyczną wizję kariery. Sądziłem, że po studiach - z papierem magistra - będzie
  • Odpowiedz
Owszem, poszłabym. Studia nie służą, pomijam medyczne, bo to bardzo specyficzny kierunek, przygotowaniom do wykonywania konkretnego zawodu. To nie technikum. Są miejscem kształcenia umysłu i rozwoju umiejętności wyszukiwania, rozumienia i analizy źródeł. Dają to, czego nie daje szkoła: możliwość tworzenia i obrony własnych tez, nie pod klucz wg ustalonego wzorca i schematu działania.

Nawet najbardziej leserskie i pozornie nieprzydatne kierunki dla kogoś, kto się nie zamyka wyłącznie w programie studiów, dają możliwość
  • Odpowiedz
@cieliczka: 100% ten sam, po psychologii 18 brutto po 8 latach w IT. Techniczny skosi więcej ale mnie ta pensja urządza i satysfakcjonuje. Umiejętności twarde stają się coraz bardziej drugorzędne a co mi ten kierunek dał rozeznania w ludziach, sposobie myślenia ludzi i podejścia do rozwiązywania problemów to moje. W dobie AI zwłaszcza przydatne.
  • Odpowiedz
Będziecie mieli super wyniki ankiety, miarodajne jak ta lala, skoro nie daliście opcji "chcę tylko sprawdzić wynik, nie dotyczy mnie to".
  • Odpowiedz