Wpis z mikrobloga

Wyobraźcie sobie sytuację, że od 3 miesięcy nie działa framework i musimy lecieć na jakiś workaroudach. Przy każdym commicie musimy komentować linijki kodu, żeby nie z----c czegoś w masterze bo z frameworku korzystają też inne teamy. Testy można wykonywać tylko lokalnie. Klient w-------y, że nie można z JIRY ich uruchamiać.

Teraz sobie wyobraźcie, że jeden ziomek, nazwijmy go Stefan, bo tak się nazywa, pracuje nad tym od 3 miesięcy. Nic nie działa. Więc ja, zwykły Polak, siadłem dziś do tego bo już w-------y byłem całą sytuacją i po 6 godzinach prób i błędów znalazłem przyczynę tego zamieszania i usunąłem błąd. Teraz nie dość że testy można odpalać z poziomu JIRY to lokalnie nie trzeba jakiś durnych obejść robić.

Problemem była jedna linijka parametru w Chrome options properties. Teoretycznie powinna tam być, ale bez niej wszystko działa. Więc chyba zbędny parametr. Ale żeby dojść do tego to co się na grzebałem w kodzie to moje.

#chwalesie #testowanieoprogramowania #informatyka #jira #chromedriver
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zerthimon: Dlaczego w ogóle ziomek nad tym siedział 3 miesiące? xD Rozumiem, że czasem się nie widzi błędów jak się wisi nad jedną funkcjonalnością godzinami, ale właśnie po to jest ZESPÓŁ, żeby się wymienić tematami i może ktoś inny znajdzie fixa.
  • Odpowiedz
@jurek-gagarin: No tylko właśnie o to mi chodzi, zarządzający projektem powinien to przerzucić na kogoś innego. Wiadomo, że "kiedy" to jest kwestia dyskusyjna, ale - 2x estymata, 3x estymata, 4x estymata, nieważne. Chyba, że było oszacowane na 4mc i był na czysto w terminie, to spoko, dajcie znać co to za firma :P
  • Odpowiedz
@jurek-gagarin: @zerthimon I co? Na jakimś daily inna osoba się nie zainteresowała tematem? Jak komentowaliscie.te linijki kodu to po tygodniu nikt nie poszedł spytać/sprawdzić co się dzieje? Scrum master nie zareagował?
  • Odpowiedz
  • 0
@venomik nie mamy scrum mastera. Projekt jest agile, ale my automatycy jesteśmy 5 kołem u wozu, mam wrażenie. W dodatku z takimi ziomkami pracuje co mówią, że i tak nikt nie wie co robimy i możemy walić w c---a po całości. Jeden ziomek przez pół roku napisał tyle testów co ja w 2 miesiące. W dodatku część jego kroków była pusta.
  • Odpowiedz
@zerthimon robił w 3 miesiące to co Ty zrobiłeś w 6 godzin. Pewnie zarabia mniej od Ciebie. Ale czy zarabia aż 88 razy mniej? Bo on wziął za tę robotę trzy pensje, a Ty niecałą dniówkę.
  • Odpowiedz
@zerthimon: pozazdrościć ogarnięcia zespołu - jakim cudem na standupie przeszło "wczoraj nie działało, dziś nie działa, pracuję dalej" i tak przez bite 3 miesiące? Jakbym widział, że gościu siedzi nad tym dłużej, niż tydzień i nie widać żadnego postępu, to sam bym się za to zabrał, i to tym bardziej, że reszta zespołu traciła czas na obejścia, hacki i sztuczki, by ostatecznie nie móc tego uruchomić po ludzku.
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser no taki mamy team cudowny. To też nie jest tak, że ten koleś robi tę jedną rzecz 3 miesiące. W miedzy czasie coś innego porobil. Ale generalnie jest to wkurzające, że koleś przez tak długi czas nic nie robi. Ja jestem na tym samym stanowisku co on i generalnie to nic nie mogę. Jak on managera umie okłamać to jego sprawa. Rzecz z tymi obejściami nie była aż tak upierdliwa.
  • Odpowiedz
@zerthimon: znam ten typ ludzi. Na całe szczęście mam teraz w ekipie tak ogarniętych QA leada i PMa, że ściemniaczy odfiltrowujemy, zanim na dobre pracę zaczną - rzeczy wdrożeniowe mamy tak pospinane, że patrząc na zegarek wiem, na której podstronie projektowego wiki ktoś jest i co aktualnie ustawia. Sam sobie dziękuję, że już w liderowanie się nie bawię, bo za miękkie serce i d..pę mam do tego, a dzielenie dnia
  • Odpowiedz
  • 0
@Gr4bek teraz tak z głowy nie powiem, ale coś z dostępem do plików. Ten parametr został dodany przez twórców frameworka i generalnie nie mogłem znaleźć na jego temat pomocy, co on właściwie robi.
  • Odpowiedz