Wpis z mikrobloga

Jestem już załamany, w tamtym roku pod wpływem impulsu rzuciłem wypowiedzenie z magazynu, byłem niecały miesiąc na bezrobociu i chciałem znaleźć pracę w marketingu który mnie naprawdę ciekawi i chce w tym iść i się kształtować (kończę właśnie studia z marketingu oraz zaczynam kurs z seo oraz z photoshopa) ale była lipa, więc wróciłem do innego magazynu coś mieć dla siebie (mimo że mieszkam z rodzicami). Miesiąc temu nie przedłużyłem umowy z tym magazynem bo szef był no że tak się wyrażę mało empatyczny i by mi zrobił pod górkę jakbym chciał odejść do innej pracy. Więc znów zagrałem all in i jestem znów na bezrobociu. Najgorsze chyba jest to że jak za pierwszym razem szukałem pracy to nikt nie odpowiadał, teraz jak poprawiłem cv i portfolio to się odzywają umawiają się na rozmowę i później odrzucają. W ciągu tego ile jestem na bezrobociu odbyłem 20 rozmow i nic się nie udało, niektórzy mówili że jestem super itp dawali złudne wrażenie że mam tę robotę a jeszcze inni zachowywali się jakby „po co ja tu przyszedłem”. Najbardziej to mnie rozwaliło jak 1 byłem na rozmowie o pracę w pewnej gazecie i mi słodzili po czym miały dać znać do przyszłego tygodnia, dzwoniłem pisałem maila i sms i nic cisza, 2 przypadek to chłop jeszcze bardziej mi słodził i powiedział że za 2 tyg się odezwie, napisałem przypomnienie po tygodniu że jestem nadal zainteresowany ofertą pracy na co dostałem odpowiedź „niestety mamy kogoś innego” i ostatnie to już mnie dobiło kompletnie wziąłem swoje stare cv gdzie mam 5 letnie doświadczenie na magazynie i w akcie desperacji wysyłałem na pierwszy lepszy magazyn i myk od razu tego samego dnia telefon i następny dzień miała być rozmowa. R-------a mnie to że nikt nie chce dać szansy młodemu człowiekowi który chce się rozwijać i interesuje się tym temat, wiem że ciężko zdjąć metkę magazyniera z 5 letnim stażem i ciężko jest się przebranżowić bez doświadczenia albo z minimalnym (bo w moim przypadku mam rok doświadczenia w socialach ale to pomagałem kumplowi, praktyki studenckie w marketingu). Chyba będę musiał wrócić na magazyn ale już wiem jak będzie mnie zżerać ambicja że zamiast polepszyć sobie byt to jestem w tym samym miejscu. Musiałem to wylać z siebie i żeby nie było nic nie mam do takich prac bo moja rodzina też fizycznie pracuje oraz sam pracowałem 5 lat, po prostu chce coś zmienić w swoim młodym życiu.
#praca #przebranzowienie #przegryw #marketing #marketinginternetowy #post
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

R-------a mnie to że nikt nie chce dać szansy młodemu człowiekowi który chce się rozwijać i interesuje się tym temat

@WiecznyBak_79:
Bo pracownika zatrudnia się, żeby wykonywał zadania, a nie żeby dać mu szansę.
Jak nie ma kogoś z odpowiednimi kompetencjani to się bierze takich obiecujących. Ale jak się znajdzie ktoś, kto spełnia więcej wymagań niż Ty to się dziwisz, że wybiorą jego?
  • Odpowiedz
@WiecznyBak_79: mordo, jak szukasz roboty w marketingu i seo to najlepiej ćwiczyć na żywym organizmie, rejestrujesz jakaś domenę stawiasz prostego WP i klepiesz sobie projekt typu blog z contentem robionym przez AI. Następnie podpinasz analitykę (GA/GSC) i uczysz się podstaw, patrzysz co indeksuje co nie i dziubiesz w międzyczasie idziesz do pierwszej lepszej roboty na przetrwanie a projekt / projekty robisz żeby mieć jakiś wpis do portfolio. Teraz w it
  • Odpowiedz
@WiecznyBak_79: teraz jest mega słaby okres na szukanie pracy w marketingu, wiem to po sobie. Jeszcze jak masz doświadczenie to coś tam można wybierać w ofertach, ale mało która firma się porwie przy obecnej ekonomii na zatrudnienie juniora, który nic nie umie. Albo szukaj ofert stażysta/junior w jakichś dużych korpo, co do których masz pewność, że sobie dobrze radzą albo jakieś małe januszexy co nie mają kasy na kogoś doświadczonego
  • Odpowiedz
@WiecznyBak_79: Trzeba było pisać tego posta kilka miesięcy temu, coś byśmy doradzili. Gdybym był Tobą, to uderzałbym do agencji na juniora/stażystę. Jeśli nie masz praktycznego skilla, to będą Ci płacili za chęci
  • Odpowiedz
@bezzebna_modliszka: z tym odwaleniem przez AI bym polemizował - jak widzę, jak ludzie kaleczą sobie witryny z pomocą AI i jak potem trzeba je z bagna wyciągać to się zastanawiam czasami, czy aby roboty więcej wręcz nie będzie... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co do braku ofert na juniorów - prawda, przynajmniej w PL widać posuchę solidną.
  • Odpowiedz
@pekak: najlepsze jest to że w mojej okolicy (łdz) nie ma ofert pracy w januszexach, bo też myślałem aby nawet pójść do prywaciarza i „przezimować” kiedy będzie lepszy i łatwiejszy okres, ale szczerze jak przeglądam OLX pracuj pl rocket jobs itp to jeżeli chodzi o marketing to tylko korpo się ogłaszają, chyba że janusze dają inne nazwy i podkategorie na stanowisko niż marketing i dlatego nie mogę znaleźć ich ofert.
  • Odpowiedz