Jakieś polecenia co do wynajmu auta na Sycylii z odbiorem np. na lotnisku Fontanarossa w Katanii? Planowaliśmy wziąć auto na cały okres podróży tj. 9 dni i objechać wyspę śpiąc w różnych miejscach.
Jestem przerażony cenami, kosztem ubezpieczeń i czytaniem opinii o cwaniactwie wypożyczalni aut (np. Locauto, tak mocno wyskakujące na discovercars), że wymyślają fikcyjne uszkodzenia i potem obciążają karty, że dziwnym trafem złodzieje na mieście kradną w tych autach maski, radia, lampy a potem wypożyczalnia każe płacić.
Jakieś polecenia co do wypożyczalni, najlepiej bez depozytu i z jakimś rozsądnym ubezpieczeniem? Centauro?
O co w ogóle chodzi z cenami wynajmu aut na Sycylii, srogo ich pogięło. 9 dni najmniejsze, najtańsze rozklekotane auto w manualu typu fiat 500, fiat panda lub inne Aygo lub i10 - 540 euro...... (ʘ‿ʘ) Tymczasem na takiej Fuerteventurze za ten sam okres, tak samo z full ubezpieczeniem pokrywającym wszystko bez wkładu własnego w wypożyczalni Cicar - Mercedes GLC, Volvo XC60, Volvo S90, vany 8mio osobowe lub podobne w automatach...
@Oldirtybastard: koniecznie. Ja w marcu wynajmowałem mieszkanie od babeczki, miałem auto na lotnisku i na lotnisku zostawiałem. Za 4 dni wyszło 300 euro z ubezpieczeniem itd. No i pamietaj - jak jedziesz autostrada miej przy sobie monety. Bramki oznakowane jako płatność kartą lub mające mieć obsługę....nie działają albo są bez obsługi. Więc musisz mieć gotówkę na wszelki wypadek.
@Oldirtybastard: nie podam nazwy. Babka mi wszystko organizowała. Po prostu na lotnisku zapłaciłem do ręki, wziąłem umowę ze stanem auta, licznika i paliwa i tyle. Bez kaucji żadnych, facet sam z siebie pokazał co jest uszkodzone itd. Byłem zdziwiony bo naprawdę uczciwie podeszli. Jedynie czekam teraz na jakieś mandaty bo pewnie coś wpadnie :D
@Oldirtybastard: na Sycylii akurat warto rozkminić podróż pociągami i autobusami, w zależności od tego co chcecie zobaczyć. Transport publiczny jest bardzo punktualny i czysty, no ale wiadomo, że wszędzie nie dojedzie.
@Krupier brałeś od nich auto? Można wiedzieć kiedy brałeś i mniej więcej za ile i na ile dni? Ostanie opinie na Google mapie dla oddziału Locauto na lotnisku w Katanii są bardzo niepokojące Naciągają i oszukują ludzi na wymyślone szkody, już po oddaniu auta ściągają kasę lub blokują kasę na karcie przedstawiając jakieś wymyślone szkody nie podparte niczym. Ludzie piszą, że nawet mając zdjęcia na dowód z dnia zwrotu do nich
@Oldirtybastard: każda wypożyczalnia ma takie opinie. ( ͡°͜ʖ͡°)
Brałem w Trieście, bez problemów. Kaucji brak (a nawet jeśli to wkład własny chyba tylko do 1200 € co w razie W zwróci ubezpieczenie), rysy do 5 cm nie są brane pod uwagę wg umowy na lipiec 2024.
@Krupier jakie ubezpieczenie masz na myśli? Własne? @bulba1605 możesz opisać która część wyspy? Np. tylko wschodnia czy i zdarzyło Wam się jechać np. ze wschodu na zachód pociągiem?
@Oldirtybastard: najpierw z Katanii, przez Taorminy do Palermo i Cefalu (to połączenie pociągiem było dość długie, chyba sprawdziłabym autobus), potem Castellammare del Golfo, Marsala i Favignana, w międzyczasie wycieczka z Palermo do Agrigento. Za drugim razem Katania, Syrakuzy i te kolejne miasteczka typu Noto.
@Oldirtybastard: ja brałem stąd w zeszłym roku https://www.giannigrillo.com (z polecenia ludzi na jakimś tematycznym fb). Dostałem fiata 500L na 10 dni z pełnym ubezpieczeniem od wszystkiego bez żadnego udziału/wkładu czy ch wie co tam jeszcze. Płaciłem 550 euro. Fakt, tanio nie jest. Za rezerwacje 110 i bodajze w dniu przylotu 440 (jakos tak).
Jakieś polecenia co do wynajmu auta na Sycylii z odbiorem np. na lotnisku Fontanarossa w Katanii?
Planowaliśmy wziąć auto na cały okres podróży tj. 9 dni i objechać wyspę śpiąc w różnych miejscach.
Jestem przerażony cenami, kosztem ubezpieczeń i czytaniem opinii o cwaniactwie wypożyczalni aut (np. Locauto, tak mocno wyskakujące na discovercars), że wymyślają fikcyjne uszkodzenia i potem obciążają karty, że dziwnym trafem złodzieje na mieście kradną w tych autach maski, radia, lampy a potem wypożyczalnia każe płacić.
Jakieś polecenia co do wypożyczalni, najlepiej bez depozytu i z jakimś rozsądnym ubezpieczeniem? Centauro?
O co w ogóle chodzi z cenami wynajmu aut na Sycylii, srogo ich pogięło.
9 dni najmniejsze, najtańsze rozklekotane auto w manualu typu fiat 500, fiat panda lub inne Aygo lub i10 - 540 euro...... (ʘ‿ʘ)
Tymczasem na takiej Fuerteventurze za ten sam okres, tak samo z full ubezpieczeniem pokrywającym wszystko bez wkładu własnego w wypożyczalni Cicar - Mercedes GLC, Volvo XC60, Volvo S90, vany 8mio osobowe lub podobne w automatach...
Skąd miałeś auto? Jaka wypożyczalnia? Z kaucją/depozytem czy bez?
@Oldirtybastard: Locauto bardzo spoko.
Naciągają i oszukują ludzi na wymyślone szkody, już po oddaniu auta ściągają kasę lub blokują kasę na karcie przedstawiając jakieś wymyślone szkody nie podparte niczym. Ludzie piszą, że nawet mając zdjęcia na dowód z dnia zwrotu do nich
Brałem w Trieście, bez problemów. Kaucji brak (a nawet jeśli to wkład własny chyba tylko do 1200 € co w razie W zwróci ubezpieczenie), rysy do 5 cm nie są brane pod uwagę wg umowy na lipiec 2024.
https://www.tdsrent.it/affiliate-pol/booking
Na jakiejś stronie z poradnikiem podróżniczym i właśnie na grupie na Facebooku ktoś ją polecał
@bulba1605 możesz opisać która część wyspy? Np. tylko wschodnia czy i zdarzyło Wam się jechać np. ze wschodu na zachód pociągiem?
@Oldirtybastard: tak. Cover4rentals np.