Wpis z mikrobloga

Idziemy na katastrofę demograficzna, a w mediach cisza. Czy ktoś z rządzących ma w ogóle świadomość co nam grozi? Czy jakieś kroki są podejmowane? Ktoś coś wie?
Ja wiem ze sprawą jest skomplikowana i wymaga systemowego rozwiązania, no ale coś trzeba robić w te stronę.
W mojej ocenie trzeba totalnie zreformować rynek mieszkań, rozpocząć szeroką kampanie promująca macierzyństwo a nie robienie kariery. I zacząć w końcu pompowac kase w młodych ludzi i młodych dorosłych a nie pompować kasę w emerytów.
#demografia #polska #dzieci
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Idziemy na katastrofę demograficzna, a w mediach cisza. Czy ktoś z rządzących ma w ogóle świadomość co nam grozi? Czy jakieś kroki są podejmowane? Ktoś coś wie?

@Stachu_a_kto_przy_telefonie: mamy teraz kampanię wyborczą i nawet na debacie nie ma żadnych pytań o demografię. Czasem mam wrażenie, że żyję w jakimś cyrku gdzie jest pytanie o liczbę płci (czyli pytanie które nie ma żadnego znaczenia), a nie ma pytania o największy problem
  • Odpowiedz
@Stachu_a_kto_przy_telefonie: @niebieskatrytytka jak tylko w UK emigracja wiekowo sie ustabilizowala dzietnosc jest na poziomie tej w kraju. W Austrii jest to samo a tam sytuacja mieszkaniowa niby jest najlepsza w UE https://wykop.pl/cdn/c3201142/ce64678aadb4012c4f1d23edf6f334b0350714b119084b1490d4d99dd9ea7c35.png?author=Miniu30&auth=df78de58dc57a853c1ab6a4253534d6a
Jako ciekawostka - Finlandia gdzie panstwo doplaca do wynajmu i ma super niski wiek pojscia na swoje ma dzietnosc 1.25 i ktora takze spada.
Miniu30 - @Stachuaktoprzytelefonie: @niebieskatrytytka  jak tylko w UK emigracja wiek...

źródło: 786b8a07c60dff4068894dbfc2ee7bdecc1968258362fefbbd3e95e43f447f85

Pobierz
  • Odpowiedz
@Klimbert: no ale co bys chcial zrobic? jak widze bzdury ktore wypisuja ludzie w internecie to mam wrazenie ze dla nich ten globalny problem jest spowodowany problemami nawet nie Polski a Warszawy. Wyzej dalem dane emigrantow z Polski dla 2 innych krajow.
  • Odpowiedz
@Stachu_a_kto_przy_telefonie: Oho i znowu to samo xD A może zamiast błagać ludzi, żeby się rozmnażali, przyjmiemy to jako pewnik i zaczniemy przekazywać pieniądze w adaptację do nowej rzeczywistości? Serio, jak długo będziemy jeszcze uzależniać los gospodarki od tego, że zawsze jest wzrost ludności?
  • Odpowiedz