Wpis z mikrobloga

@Kura_Wasylisa: Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale wydaje mi się, że dom modułowy to przede wszystkim szybkość, bo wystarczą 2-3 miesiące i dom stoi, komfort bo wszystko ogarnia firma za Ciebie od projektu po montaż.
Taki dom modułowy marketingowo zawsze będzie "tanim domem", tyle, że po drodze jeszcze są dodatkowe ukryte koszty.

Ja tam jestem zwolennikiem tradycyjnego murowanego domu, bo sporą część można samemu zrobić
  • Odpowiedz
@Kura_Wasylisa: No i nawet jakby to tyle trwało, co mówisz (a niekoniecznie trwa), to znacznie krócej, niż budowa domu w tradycyjnych technikach. No i przez czas oczekiwania na moduły nie musisz chodzić i doglądać budowy.
  • Odpowiedz
@Kura_Wasylisa: Domy modułowe czy prefabrykowane są droższe niż tradycyjne. Plus jest taki, że stawia się je szybciej ale są za to mniej elastyczne jeśli chodzi o plan i zmiany. Główna nisza jaką widzę to np. stawianie domku rekreacyjnego 300 km od miejsca zamieszkania tak aby ogarnąć temat w krótkim terminie i nie pilnować budowy.
  • Odpowiedz
@Kura_Wasylisa: pominąłeś też koszty przyłączy. Dom murowany wyjdzie taniej i w lepszej technologii. Szkieletowy ma tylko jedeną przewagę, cała warstwa ściany zewnętrznej może być izolacją termiczną, w murowanym izolację "doklejasz" do ściany.
Poza tym murowany tańszy, a jak zastosujesz tak same liche rozwiązania techniczne jak w szkieletowym, to wyjdzie jeszcze taniej.
Czas realizacji murowanego i szkieletowego jest podobny, zależy od zaradności i portfela inwestora tak naprawdę.
  • Odpowiedz