Wpis z mikrobloga

Mircy potrzebuje wykonać badanie USG dopplera (LPD), bo w 2020 rowerzystka przywalila mi z główki w zeby i jedynka mi lekko sie wysunela do przodu i dziąsło wokół niej troche się cofnęło(na przestrzeni 3msc), od tego czasu boli mnie ten ząb 1 w skali 10 (boli jak chce, zazwyczaj z rana nie ma bółu), również nim w ogóle nie jem. W 2021 miałem pantomogram i nic nie wyszło w 2023 lekarz stomatolog zrobił rentgen z przyblizeniem na te jedynki, po czym stwierdzil, ze musi zrobić TK z przyblizeniem, bo nie jest pewien, no i stwierdził po TK, że jest zapalenie okostnej (tak to chyba się nazywa, 3 literowy skrót) i stwierdzil ze do leczenia kanalowego jest to, po czym w 2024 biegły sądowy na zlecenie policji/prokuratury mi zrobił znowu zwyczajny pantomogram i stwierdził, że nic nie jest.

Podejrzewam, że ząb jest martwy, dlatego chce wykonać badanie LPD. Ostatnio poszedłem do gabinetu stomatologicznego z zapytaniem gdzie to badanie moge wykonac i gościu mi powiedział, żebym się skontaktował z uczelnią, bo tam to mają i bez problemu mogą mi studenci to badanie zrobić, jak myślicie gdzie z uczelnią się kontaktować do WUM dziekanatu czy jak?

Z góry dzięki za pomoc.

#wum #stomatologia #medycyna #pytaniedoeksperta #warszawa #zeby

https://podyplomie.pl/stomatologia/34694,ukryta-prawda#:~:text=Bardziej%20obiektywn%C4%85%20ocen%C4%99%20stanu%20miazgi,przep%C5%82ywu%20krwi%20w%20naczyniach%20miazgi.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zakład Stomatologii Zachowawczej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Rejestracja na wizyty:

tel.: +48 22 255 77 77
Czynna pon. – pt w godzinach 7:30 – 19:00
e-mail: rejestracja@ucs.cmwum.pl
  • Odpowiedz
@Euphor: tylko ze ja miałem TK z przybliżeniem na tą jedynke i lekarz stwierdził zapalanie okołowierzchołkowe (wcześniej robił RTG i nie był pewien), a potem sprawa była zgłoszona do prokuratury i oni wzieli biegłego sądowego i on wykonał pantomogram i powiedział, że wszystko jest okej, gdy zapytałem się "a czy widział pan TK i diagnoze tego lekarza z 2023?" - powiedział, że tak (ale podejrzewam, że kłamał i mnie zbył)
  • Odpowiedz
@WykopGwalciWolnoscSlowa w teorii badanie Dopplerem jest najlepsze do potwierdzenia martwicy zęba, ale w praktyce nigdy się z tym nie spotkałem. Jeśli nie ma na jakimś uniwersytecie to nie wiem gdzie tego szukać.

W takiej codziennej praktyce jest to zbędne badanie, ale tutaj rzeczywiście dla celów sądowych byłoby super
  • Odpowiedz
@WykopGwalciWolnoscSlowa jestem dentystą. Dopplera nie stosuje się rutynowo, bo niewiele wnosi. Jeśli są objawy lub zmiany na RTG to trzeba leczyć, jeśli nie ma problemu to nie ma czego leczyć.

Jeśli masz gdzieś tę tomografię to możesz mi wysłać, chętnie bym to zobaczył.
  • Odpowiedz