Wpis z mikrobloga

Wiecie czy jak kupie sobie aparat w japonii to czy przy powrocie do polski będę musiał coś dodatkowo płacić? Aparat celuje w takie około 6k pln, więc dość sporo. Mam zamiar go używać już na miejscu, więc teoretycznie będzie on moim bagażem podręcznym, ale z nim nie wyjeżdżałem z kraju, więc z tego co rozumiem, muszę opłacić vat i cło, prawda? #clo #vat #podatki #japonia #zakupyusa
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@gobbek a to od kiedy robi się spis rzeczy z jakimi wyjeżdżasz z kraju?
Problem byłby jakbyś miał całą walizkę takich aparatów.
  • Odpowiedz
  • 0
@mexxl: niby tak, ale wolę się upewnić. A wiesz może co z zakupem "tax free" w japoni? wtedy chyba będę miał wpis w paszporcie, więc lepiej zapłacić ten japoński podatek, co nie?
  • Odpowiedz
  • 0
@gobbek wolnocłówce, jak sama nazwa wskazuje kupuje się towary wolne od cła. Tam nie ma żadnych wpisów do paszportów, dostajesz paragon lub fakturę i tyle. jeśli kupiłbyś aparat w Japonii to cło musiałbyś opłacić w Polsce a nie w kraju kwitnącej wiśni jeśli już.
Idąc tym tokiem rozumowania to trzeba byłoby mieć faktury i paragony nawet na bieliznę.
Praktycznie problem był jakbyś miał parę takich aparatów nowych nieodpakowanych w bagażu głównym
  • Odpowiedz
@gobbek: Formalnie jest to import i należy oclić - nie znam limitów wartości produktów, ale 6k już się pewnie łapie.
Rada ode mnie, bo temat przerabiałem. Aparat zapakuj do podręcznego (jeśli masz możliwość), a kartonik z paragonem wyślij pocztą do domu. Chodzi o to, żeby nie można było złapać Cię z dowodem, że to właśnie zakupiona nówka sztuka.
W razie pytań mówisz, że masz go od roku czy coś. Upewnij
  • Odpowiedz
@gobbek: Elo benc wrocilem dwa dni temu z tripa z Japonii. Sam szukalem tam aparatu, ale w koncu odpuscilem (kwota jaka celowalem za aparat poszla na naprawe autka xD). Wracajac do rzeczy to po pierwsze polecam sie mocno zastanowic czy warto kupowac aparat w japonii. Moje obserwacje sa takie, ze nie. Ceny sa bardzo zblizone do tych w polsce.
Druga sprawa to oplacenie ewentualnych oplat. No i tutaj sprawa wygalda
  • Odpowiedz