@rewter: wszyscy będą mieli takie same ceny "ofertowe". Czy to będzie zmowa cenowa? UOKIK wyjaśni ;-) To, że gdzieś cena jest niższa może oznaczać mniejszą marżę i mniejszą skłonność do udzielania rabatu. Z wysokiej marży można "spektakularnie" zejść i wciąż wyjść na plus.
Cena nie jest jedynym kryterium przy zakupie nieruchomości.
@krytyk__wartosciujacy: Prezes Chróstny lubi takie pomysły, po kilku grzywnach dla członków zarządu po kilka mln zł na głowę wybije wam je z głowy. A jak nie, to wybije przy trzecim lub piętnastym podejściu.
@Bord: ustawa nakazuje publikację wszystkich mieszkań, które są w sprzedaży, jeśli jakieś mieszkania będą dostępne w biurze, a deweloper nie prześle ich cen do systemu to 10% kary. Myślisz, że nadal będą ukrywać ofertę?
@krytyk__wartosciujacy: Nie wyłamują się bo istnieje niepisana zmowa - nie publikujemy cen, tworzymy asymetrię i mielimy klientów niczego nieświadomych i każdemu deweloperowi było to na rękę. Właśnie ten model sprzedaży się skończył, od teraz walka o klienta będzie wyglądała jak na ceneo, są ludzie którzy już rozpoczęli pracę nad czymś w rodzaju porównywark cen mieszkań. Teraz nawet przestaje istnieć pojęcie gratis komórka lokatorska bo należy podać cenę z uwzględnieniem wszystkich
@Czekolatka: przecież to tylko "niedogodność", że musisz do każdego pisać na priv - ceny i tak poznasz. Cena to nie wszystko przy kupnie mieszkania. Poważnie, zanim wpakujesz się w kredyt na pół życia albo wydasz wszystkie oszczędności zastanowisz się 10 razy i napiszesz ze 100 maili więc cenę poznasz. Nie ma obowiązku kupowania komórki lokatorskiej więc będzie osobna umowa. I z miejscem w garażu może być podobnie. Poza tym w
@krytyk__wartosciujacy wiadomo, jak kupujesz laptopa to też wolisz jeździć po sklepach z elektronika po całym mieście żeby się dowiedzieć o cenę, zamiast wejść na agregator cen i sobie porównać, co nie? ( ͡º͜ʖ͡º)
@ButtHurtAlert: porównanie świetne, tylko zapomniałeś, że nie bierzesz kredytu na 35 lat na tego lapka xD Kupując mieszkanie patrzysz na jego właściwości (lokalizacja, układ, standard wykończenia) i dopiero wówczas w grę wchodzi cena - oceniasz swoje możliwości finansowe i pytasz o szczegóły oferty. To naprawdę nie jest problem, co nie zmienia faktu, że cieszy mnie, że ustawa przeszła.
Pomocy drogie Panie. Zauroczyłem się, ale nie wygląda to dobrze. Ja około 35, ona około 28. Widzieliśmy się w biurze w relacji Pan / Pani, gdzie ja byłem klientem przez około godzinę. Coś tam zagadałem, cieszyła się, uśmiechała się, sama coś mówiła o sobie.
I tyle z rewolucji.
#nieruchomosci
To, że gdzieś cena jest niższa może oznaczać mniejszą marżę i mniejszą skłonność do udzielania rabatu.
Z wysokiej marży można "spektakularnie" zejść i wciąż wyjść na plus.
Cena nie jest jedynym kryterium przy zakupie nieruchomości.
@krytyk__wartosciujacy: ktoś się w końcu wyłamie zeby szybciej sprzedac. Zwłaszcza jak sprzedaz bedzie niska i będzie ciśnienie.
Cena to nie wszystko przy kupnie mieszkania. Poważnie, zanim wpakujesz się w kredyt na pół życia albo wydasz wszystkie oszczędności zastanowisz się 10 razy i napiszesz ze 100 maili więc cenę poznasz.
Nie ma obowiązku kupowania komórki lokatorskiej więc będzie osobna umowa. I z miejscem w garażu może być podobnie.
Poza tym w
Kupując mieszkanie patrzysz na jego właściwości (lokalizacja, układ, standard wykończenia) i dopiero wówczas w grę wchodzi cena - oceniasz swoje możliwości finansowe i pytasz o szczegóły oferty.
To naprawdę nie jest problem, co nie zmienia faktu, że cieszy mnie, że ustawa przeszła.
Mieszkania (działki) to nie jakieś produkty z gumy.
W danej lokalizacji jest tylko jedno. Jak będziesz chciał w jakiejś okolicy, to możesz nie mieć wyboru.