Wpis z mikrobloga

Znajomy co handluje samochodami mówił mi że takiego zastoju to nie widział, handluje jakieś dziesięć lat. Z niektórymi samochodami zszedł z zarobkiem na zero żeby odmrozić trochę kasy ale i tak nie chcą się sprzedawać, bieda rośnie w narodzie. A największe zainteresowanie mają samochody do 10k PLN.
Taka ciekawostka.
Ja osobiście sam jeżdżę szesnastoletnim fiaciorem po taniości bo nowy samochód to jest dobro nieosiągalne a u----i pięcio, sześcio letnie drogie jak cholera.
#motoryzacja #autohandel #bieda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bieda rośnie w narodzie.

@ololo4: Jak masz kupic stare auto, ktore sie psuje za 25k, to lepiej kupic stare auto ktore sie psuje za 10k, albo nawet za 5.

Z punktu A do B zawiezie a prestiż taki sam czyli zerowy.
  • Odpowiedz
Znajomy co handluje samochodami mówił mi że takiego zastoju to nie widział, handluje jakieś dziesięć lat.

@ololo4: typowy błąd poznawczy, jak się zna tylko kawałek rynku. To przecież nie znaczy, że bieda, to znaczy że ludzie przestają kupować u----i od twojego znajomego. W 2015 roku zarejestrowano w Polsce 408 260 nowych samochodów osobowych i dostawczych. W 2024 zarejestrowano 551 568 nowych samych osobówek.
  • Odpowiedz
bieda rośnie w narodzie

@ololo4: Nie, bieda nie rośnie w narodzie. Rosną ceny aut. 15-25 tys. złotych za 15-20 letnie wozy z przebiegiem 250-400k km. W 2020 roku kupiłem wtedy 16-letnie C4 za 5 tys. zł i nie zmienię auta, dopóki ten diesel nie zdechnie.

16000 złotych za 18-letniego golfa XD
red7000 - >bieda rośnie w narodzie

@ololo4: Nie, bieda nie rośnie w narodzie. Rosną ...

źródło: XDDDD

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@red7000 xD to fakt że p------o ich z cenami na moje oko, nie znam się totalnie na rynku samochodów używanych, sam będę swoim fiaciorem śmigał aż się przekręci. No ale jak ceny rosną szybciej niż płace to bieda rośnie.
  • Odpowiedz
@ololo4: inna sprawa że ceny to odjechały i ludzie idą po rozum do głowy. jak coś ma dobrą cene to szybko się sprzedaje.
a ludzie ze stare sztrucle 20 letnie wołają tyle co za auto 12-14 letnie, to niech giną a auta nich idą na złom.
  • Odpowiedz
@ololo4: niedaleko domu mam komis co gość przywozi auta z Europy, tygodniowo sprzedaje 3-6 aut, praktycznie nie widzę by coś stało u niego dłużej niż miesiąc a ceny na powyżej średniej.
  • Odpowiedz
@ololo4: Pracuję w leasingu i jakoś tego nie widzę ;) Ludzie przychodzą z nowymi autami za kilkaset koła, w leasing biorą też kotlety po kilkaset koła. Ale faktycznie, to co na placu, to słabo się sprzedaje. Chociaż bywa tak, że coś mamy długo wystawione albo dopiero co wystawimy i tak naprawdę w dzień czy dwa ktoś płaci 100k czy 200k przelewem i fura wyjeżdża.
  • Odpowiedz
  • 1
@ololo4 Cena czyni cuda. Trzeba sobie odpowiedzieć czy chce się sprzedawać czy sprzedać.
Trzymał za długo i teraz nie zarobi. Znam takich handlarzy co handlują kilka miesięcy a auto w tym czasie traci a nie zyskuje. Do tego generuje koszty, bo za ogłoszenia trzeba płacić.
  • Odpowiedz
  • 3
@ololo4 6 lat temu kupiłem auto, wchodzę na olx i okazuje się że najtańsze oferty dla tego modelu zaczynają się od kwoty którą wtedy wydałem. Handlarzy po prostu p------o.
  • Odpowiedz
Nie po prostu ceny nowych aut wywaliło w kosmos, przez co ceny używanych również.
Dokładnie taka sama sytuacja miała miejsce na rynku mieszkań czy sprzętu komputerowego.
  • Odpowiedz
  • 4
@HammerH ja tam kupiłem za 2k i pozbywam się auta kupionego za 11k powodów kilka, ten za 2k jest prosty w serwisowaniu jak cep i nie muszę korzystać z mechanika tylko sam w garażu sobie ogarnę
  • Odpowiedz