Wpis z mikrobloga

Oglądam sobie ten wywiad i po prostu odechciewa mi sie żyć, bo nie jestem taki mądry jak ten koleś.
Czy to jego zasługa, że jest taki mądry? NIE.
Czy to moja wina, że nie jestem taki mądry? Również NIE.
To wszystko nie było zależne od nas. Po co właściwie mam cokolwiek jeszcze robić w życiu skoro nigdy nie będe taki mądry choćby nie wiem co. Mam wrażenie, że wszystko jest poza moją kontrolą i moge tylko płynąć z nurtem rzeki do której nie wszedłem sam, że nie mam żadnej sprawczości w życiu. Jakby wolna wola nie istniała

#przegryw #gehenna #depresja #programowanie #matematyka #programista15k
DyadicDeath - Oglądam sobie ten wywiad i po prostu odechciewa mi sie żyć, bo nie jest...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DyadicDeath: ale porównywanie się do tego typa to jest twój wybór. Dlaczego się do niego porównujesz? PO CO? Cui bono?

Myśle że jeśli całe życie będziesz się kompulsywnie porównywał do innych to faktycznie, będziesz jak ten liść na rzece.
  • Odpowiedz
  • 0
@thorgoth: a do kogo mam się porównywać jak nie do wybitnych skoro sam chce taki być? I jak niby mam przestać się porównywać? To jest łatwo napisać, ale w praktyce nie wiem co mam zrobić, od zawsze miałem z tym problem.
  • Odpowiedz
@DyadicDeath: Znam to - inni potrafią więcej, mają lepiej. No cóż - j---ć to i korzystać z życia póki je mamy :D Pomyśl sobie, że istnieją stworzenia na tym świecie, które zarobią 5k i pobierają 800 plusy - oni sobie nic z tego nie robią, nawet nie wiedzą, jak wielkimi debilami są - ale oddycha to i cieszy się z gówna. Ciesz się i Ty. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
a do kogo mam się porównywać jak nie do wybitnych skoro sam chce taki być?

@DyadicDeath: do nikogo?
Wiem że w praktyce to jest trudne ale nie każdy musi być wybitny. Można być też normalnym i wieść całkiem udane życie.
Z zaprzestaniem się porównywania w nieskończoność do innych jest troche jak z zaprzestaniem walenia konia.
I można, i warto, i zdrowo.
  • Odpowiedz
@DyadicDeath: Rel, często dostaję doła oglądając mądrych ludzi, bo sam bym chciał być kimś bardzo mądrym, ale nigdy nie będę. Niby łatwo mówić, żeby się nie porównywać, ale jeżeli jarają mnie tacy ludzie i budzą we mnie ogromny podziw, to jak tu nie czuć się jak g---o, że sam taki nigdy nie będę? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@DyadicDeath: Tak samo jak są ludzie ładni z mordy tak samo są ludzie "ładni" z mózgu Czasem masz to i to, czasem masz jedno, czasem nie masz niczego Nic z tym nie zrobisz Takie się wylosowało Możesz albo stękać albo się z tym pogodzić, albo wylogować z kiepskiego rozdania
  • Odpowiedz
a do kogo mam się porównywać jak nie do wybitnych skoro sam chce taki być? I

@DyadicDeath: Możesz po polsku. Czyli porównywać się do tych, co mają gorzej i są głupsi. I od razu humor gitówa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz