Wpis z mikrobloga

Czy ktoś tutaj ze zgromadzonych jest w stanie doradzić w wyborze pomiędzy #swps a #pjatk ?

Pytanie dotyczy filii w Warszawie na kierunku informatyka.
Wiem że w branży i tak ważne będzie doświadczenie, projekty czy staże ale i tak na początek potrzebna jest baza teoretyczna i papierek z uczelni.
Nie spodziewam się że zostanę nauczony by odrazu ruszyć w branżę z płacą na poziomie drugiego progu podatkowego - wiem też że trzeba samemu uczyć się programowania, co nie jest dramatem dla mnie bo była i jest to moja zajawka od dzieciaka.

Nie chce za to sztucznego odsiewu, martwej teorii, wypalenia czy braku pomocy uczelni w aspekcie szukania stażu tak jak (bynajmniej znajomi) straszą jest na „elitarnych” uczelniach publicznych

Jak ktoś ewentualnie kończył ten kierunek, lub nawet inny na jednej z tych uczelni to chętnie wysłucham opinii
#studia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: Bo nie na samej praktyce się jedzie - teoria też potrzebna, jakieś wprowadzenie w “środowisko”. Może też popadam w błędne myślenie, ale jednak przy aktualnym stanie branży i z tego co słyszę z otoczenia, bez mistycznego papierka z uczelni wyższej daleko (szczególnie na początku) nie zajdę.
  • Odpowiedz
@Maksilot chyba nie zdajesz sobie sprawy jak obecnie wygląda sytuacja w IT xD Nie chodzi o to że nie da się bez studiów dostać pracy, jej się nie da dostać w ogóle, nawet mając studia, stąd moje pierwotne pytanie. Branża jest już martwa dla nowych osób, właściwie nie istnieje, kto wszedł w branżę wcześniej ten został (do czasu), dla reszty pociąg odjechał
  • Odpowiedz
  • 0
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: a to już z ciekawości dopytam - uznajmy że ktoś się “wbije” w jakiś magiczny sposób, po znajomości czy ma się po prostu szczęście, bez różnicy. Jak wygląda sytuacja dalej, już po przebyciu poziomu juniora - również dramat czy nieco lepiej?
  • Odpowiedz