Wpis z mikrobloga

#dom
Chcę kupić #grill i waham się czy nie wybrać #grillgazowy po prostu dla wygody. Jest duża różnica w smaku między mięsem z węgla drzewnego, a takim z gazu? W ślepym teście zgadłbym bez problemu?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kampinos: teoretycznie z węgla jak powąchasz mięso będzie czuć "dymem", a z gazu nie - więc w ślepym teście byś zgadł.
A jak jemy to poza kubełkami smakowymi działa też nochal, więc całościowo w "smaku" jakaś tam różnica będzie.

Jak chodzi o mnie to mi smakują oba i różnic nie czuję.
  • Odpowiedz
@Kampinos: to zależy co chciałbyś uzyskać i czy bawisz się w BBQ z podwędzaniem i low & slow . Jeśli steki / karkówa i grillowanie kiełbasy jak z początkiem '00, to wątpię, by było czuć różnicę. No chyba, że ktoś woli zapachy nie wiadomo czego z brykietu wątpliwego pochodzenia i wkręca sobie, że to smak grilla.
  • Odpowiedz
@Kampinos: W grillach gazowych to aromatyzery nadają charakterystyczny smak barbecue. W wyniku wysokiej temperatury, tłuszcze i marynaty wytapiają się z mięsa, skapując na rozgrzane aromatyzery, skąd błyskawicznie odparowują, trafiając ponownie do mięsa i nadając mu typowy smak dania z grilla ( ͡º ͜ʖ͡º) Więcej o tym, jak powstaje smak na grillu gazowym pisaliśmy tutaj, warto też zapoznać się z tekstem Broil King i obejrzeć
decofire - @Kampinos: W grillach gazowych to aromatyzery nadają charakterystyczny sma...
  • Odpowiedz