Aktywne Wpisy

Zoriuszka +129
Prawda jest taka że kataster powinien być nie od 3, ale od 2 mieszkania. Kogoś kogo stać na 2 mieszkania stać również na podatek od tego 2.
Jeżeli dostał je w spadku od tej mitycznej babci i nie chce płacić podatku - może go sprzedać napędzając podaż.Jeżeli chce kupić mieszkanie dla dziecka - może je przepisać na dziecko, albo płacić podatek skoro go stać na kupno mieszkania dzieciakowi.
Co więcej, powinien być progresywny
Jeżeli dostał je w spadku od tej mitycznej babci i nie chce płacić podatku - może go sprzedać napędzając podaż.Jeżeli chce kupić mieszkanie dla dziecka - może je przepisać na dziecko, albo płacić podatek skoro go stać na kupno mieszkania dzieciakowi.
Co więcej, powinien być progresywny

Styline +172
Clair obscur expedition 33 widać, że gra robiona z miłością. Będzie grane więcej jak skończę skyrima.
A tu zdjęcie dev teamu. No szok, że gra jest takim sukcesem( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gry
A tu zdjęcie dev teamu. No szok, że gra jest takim sukcesem( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gry

źródło: Sandfall-dev-team-1024x576
Pobierz
Na wykładzie było:
Żeby dywersyfikować bo zmniejsza ryzyko portfela, zwiększa stopę zwrotu. (Buffet i Lynch mówili, żeby nie dywersyfikować). Milionerzy z własnymi biznesami są klientami PKO i nie uznają dywersyfikacji bo na swojej firmie mają najlepszy zwrot i wydaje im się, że 1 spółka to najlepsza opcja dla każdego. Jest to błędne myślenie. Ogólnie klienci są głupi i sądzą, że są nieomylni, nie słuchają eksperta z banku w 100%. Chcą porad inwestycyjnych za darmo.
Standardowa gadka, że krypto to zło bo duże wachania i należy mieć maks 5% portfela w krypto. Z 40 osób 4 włącznie ze mną podniosły rękę, że inwestują w krypto.
Uśrednianie nie działa na pojedynczych spółkach tylko na indeksie.
Nie inwestować gdy spółka jest w trendzie bocznym.
Obligacje skarbowe nie notowane na giełdzie indeksowane inflacją są najbezpieczniejsze.
Była gadka, że jak spółka spadnie o 50% to by wyjść na zero musi zrobić 100% itp.
Analiza techniczna w odpowiednim wydaniu działa.PKO zrobiło algorytm z sygnałami kupna sprzedaży na podstawie Analizy Technicznej na etfach WIG, który daje stopę zwrotu od 71% do 135%. Shorty też w to wchodzą.
Analiza fundamentalna też działa. Należy wybrać to co bardziej lubimy. Na podstawie charakteru też trzeba wybrać rodzaj analizy. Lubimy podążać za trendem czy jesteśmy edgy freethinkerami. Czy opinie innych mają na nas wpływ. Jak boimy się ryzyka trudniej nam działać na rynku.( Tutaj gościowi czas się kończył więc przyspieszył i nie skumałem kto powinien co wybierać)
Nie należy łapać dołków i górek, kierować się emocjami.
Ludzie, którzy są długo na rynku kupują na dołkach Trumpowych.
#gielda #inwestycje
źródło: 1000034765
PobierzO ile urósł twój majątek dzięki słuchaniu ekspertów z banku?
Nie jestem allin w krypto mam również: ETF, spółki dywidendowe, pojedyncze akcje. Poza pojedynczymi akcjami trzymam długo terminowo 40 lat jak przejdę na emeryturę.
Dlaczego Bitcoin jest zły
@przegro_pisarz: co k---a XD
Post jest trochę chaotyczny bo to notatki, które robiłem na bieżąco z małym redagowaniem.
Sam byłem raczej pozytywnie nastawiony i z ciekawości się wybrałem, jednak za dużo nowego się nie dowiedziałem.
Ja lubię też z praktykami rozmawiać o sytuacji w ich branży. Najbardziej mnie rozbawił ich super algorytm dający w kilka lat 71%>
@przegro_pisarz: WIG jest takim poczciwym mułem, na którym systemy łapiące impet są go w stanie pobić.
@przegro_pisarz: dlaczego?
@forfiterex: Bo w "longtermie" jak złapiesz indeks, to szanse na wyjście na + jakieś masz, a jak złapiesz gównianą spółkę, która się pogrąży, to powiększysz przegraną pozycję.
@przegro_pisarz: Nie czaję, ogólnie to krytykujesz wykład czy po prostu punktujesz co było omawiane. Z tego co wyżej napisane wydaje mi się sensowne.
Coś stoi za 100$, spada o 50%, teraz stoi za 50$ teraz wzrasta o 100% czyli 50$+50$=100$
źle kumam?
Jak należało sformowałować zdanie by ci odpowiadał?
Jak chcesz inwestować to rób to z ekspertami z PKO.
@forfiterex: Jeśli spółka jest dobra, to przecież można wejśc all in i dokupić nawet jak rośnie, tylko żeby to działało, musiałbyś wybierać same dobre spółki. 100% trafności nie zaliczysz, więc pakowanie w jakąś gwiazdę, która dziś jest super, ale zamieni się w kasztana po miesiącach uśredniania, to główne ryzyko.