Wpis z mikrobloga

Byłem na wykładach z PKO nt. inwestowania. W sumie to były dla osób, które nie mają pojęcia o temacie. Wykład był to słuchacze systematycznie wychodzili. Gość się czasowo nie przygotował i mu mówili, że czas się kończy.

Na wykładzie było:
Żeby dywersyfikować bo zmniejsza ryzyko portfela, zwiększa stopę zwrotu. (Buffet i Lynch mówili, żeby nie dywersyfikować). Milionerzy z własnymi biznesami są klientami PKO i nie uznają dywersyfikacji bo na swojej firmie mają najlepszy zwrot i wydaje im się, że 1 spółka to najlepsza opcja dla każdego. Jest to błędne myślenie. Ogólnie klienci są głupi i sądzą, że są nieomylni, nie słuchają eksperta z banku w 100%. Chcą porad inwestycyjnych za darmo.

Standardowa gadka, że krypto to zło bo duże wachania i należy mieć maks 5% portfela w krypto. Z 40 osób 4 włącznie ze mną podniosły rękę, że inwestują w krypto.

Uśrednianie nie działa na pojedynczych spółkach tylko na indeksie.

Nie inwestować gdy spółka jest w trendzie bocznym.

Obligacje skarbowe nie notowane na giełdzie indeksowane inflacją są najbezpieczniejsze.

Była gadka, że jak spółka spadnie o 50% to by wyjść na zero musi zrobić 100% itp.

Analiza techniczna w odpowiednim wydaniu działa.PKO zrobiło algorytm z sygnałami kupna sprzedaży na podstawie Analizy Technicznej na etfach WIG, który daje stopę zwrotu od 71% do 135%. Shorty też w to wchodzą.

Analiza fundamentalna też działa. Należy wybrać to co bardziej lubimy. Na podstawie charakteru też trzeba wybrać rodzaj analizy. Lubimy podążać za trendem czy jesteśmy edgy freethinkerami. Czy opinie innych mają na nas wpływ. Jak boimy się ryzyka trudniej nam działać na rynku.( Tutaj gościowi czas się kończył więc przyspieszył i nie skumałem kto powinien co wybierać)

Nie należy łapać dołków i górek, kierować się emocjami.

Ludzie, którzy są długo na rynku kupują na dołkach Trumpowych.
#gielda #inwestycje
przegro_pisarz - Byłem na wykładach z PKO nt. inwestowania. W sumie to były dla osób,...

źródło: 1000034765

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zajencow napisałem tylko co było. Przepraszam, oddam całe pieniądze panu z PKO do zarządzania nimi bo jest najmądrzejszy. Jeżeli jest takim ekspertem to nie pracowałby na etacie w banku tylko sam na siebie.

O ile urósł twój majątek dzięki słuchaniu ekspertów z banku?

Nie jestem allin w krypto mam również: ETF, spółki dywidendowe, pojedyncze akcje. Poza pojedynczymi akcjami trzymam długo terminowo 40 lat jak przejdę na emeryturę.

Dlaczego Bitcoin jest zły
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz a to spoko. Źle odebrałem Twój post. I masz rację b--ń boże nie oddawaj sporych kwot w zarządzanie funduszom, ale to nie znaczy że nie warto słuchać ekspertów rynkowych bo to nie jest tak jak napisałes, tj ze dlaczego musza pracowac skoro sa tacy madrzy itp.
  • Odpowiedz
@zajencow
Post jest trochę chaotyczny bo to notatki, które robiłem na bieżąco z małym redagowaniem.

Sam byłem raczej pozytywnie nastawiony i z ciekawości się wybrałem, jednak za dużo nowego się nie dowiedziałem.
Ja lubię też z praktykami rozmawiać o sytuacji w ich branży. Najbardziej mnie rozbawił ich super algorytm dający w kilka lat 71%>
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz no to faktycznie byli zwykli naciągacze:) ale polecam sluchac fxmag, cmc, analizy live, marcina podlackiego, widoki z wiezy mbanku i jeszcze pare sie znajdzie. Boże chroń od guru zajmujacycy sie krypto (co nie znaczy ze krypto nie warto miec w jakiejs czesci nastawionej na wieksze ryzyko
  • Odpowiedz
Najbardziej mnie rozbawił ich super algorytm dający w kilka lat 71%

@przegro_pisarz: WIG jest takim poczciwym mułem, na którym systemy łapiące impet są go w stanie pobić.
  • Odpowiedz
dlaczego?

@forfiterex: Bo w "longtermie" jak złapiesz indeks, to szanse na wyjście na + jakieś masz, a jak złapiesz gównianą spółkę, która się pogrąży, to powiększysz przegraną pozycję.
  • Odpowiedz
@DJ007: @przegro_pisarz: nie no generalnie ma te sens, ale w praktyce jeśli spółka jest dobra, ma dobre wyniki i dobre prognozy, a chwilowo nią buja np. przez Trumpka, to nie znaczy, że nie warto uśredniać (bo fundamentalnie nadal w nią wierzymy)
  • Odpowiedz
Była gadka, że jak spółka spadnie o 50% to by wyjść na zero musi zrobić 100% itp.

@przegro_pisarz: Nie czaję, ogólnie to krytykujesz wykład czy po prostu punktujesz co było omawiane. Z tego co wyżej napisane wydaje mi się sensowne.

Coś stoi za 100$, spada o 50%, teraz stoi za 50$ teraz wzrasta o 100% czyli 50$+50$=100$

źle kumam?
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu Te % każdemu są tutaj znane. Jest masa infografik. Gdzie w tym fragmencie widzisz krytykę? Było i tyle nic negatywnego nie napisałem.

Jak należało sformowałować zdanie by ci odpowiadał?

Jak chcesz inwestować to rób to z ekspertami z PKO.
  • Odpowiedz
jeśli spółka jest dobra

@forfiterex: Jeśli spółka jest dobra, to przecież można wejśc all in i dokupić nawet jak rośnie, tylko żeby to działało, musiałbyś wybierać same dobre spółki. 100% trafności nie zaliczysz, więc pakowanie w jakąś gwiazdę, która dziś jest super, ale zamieni się w kasztana po miesiącach uśredniania, to główne ryzyko.
  • Odpowiedz