Wpis z mikrobloga

#rower: Jadę sobie na rowerze i nucę jakiś szlagier na na na, słońce w Irlandii zaświeciło na 39 sekund to trzeba grila rozpalić. Cos tam hałasuje ale to pewno p--o w plecaku się buja w ośmiopaku no przecież nie rower. Jadę i jeb mi łańcuch spadł mało z roweru nie zleciałem, popycham palcem przerzutkę i zakładam łańcuch na korbę. Jadę dalej na na na i za sekundę prawie j---a straciłem bo tak mi nogi opadły z korby. Patrzę a tu łańcuch leży za mną na ulicy. Szukam spinki ale on gdzie indziej pękł.
Dobra wracam na piechotę do domu rowereczek prowadzony za siodełko a łańcuch leży na browarach w plecaku.
na na na słońce dalej świeci, opowiem o tym moim wnukom bo nie uwierzą.
Oglądam łańcuch, to CN HG 901, ma kilka tysięcy najechane ale przymiar park tool nie wchodzi w 0.5, po prostu już się zmęczył ze starości. Dobra co robić bo rower potrzebny a do sklepu 50 km. Dla kumpla kupiłem Zotto t10sp to go wziąłem, był w lekkiej oliwce nie tak jak sklepowe łańcuchy. Wyszejkowałem w rozpuszczalniku i założyłem potem na sucho zrobiłem z 5km żeby zobaczyć jak pracuje, było elegancko to dałem Squirta.

Zważyłem te łańcuchy i zotto jest cięższy od duraejsa chyba o 45 gramów, niby nie ma to znaczenia ale w tym rowerze już ma. Trzeba kupić PC1091R.
4x80 - #rower: Jadę sobie na rowerze i nucę jakiś szlagier na na na, słońce w Irlandi...

źródło: 20250423_174235

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

U mnie to juz kolejna buteleczka tego wosku, bardzo go lubię.

@4x80: też go używałem, ale przeszedłem na kąpiele w wosku. Z jednego powodu. Zawsze jak używałem squirta, to na nodze mi zostawał tatuaż rowerzysty, a teraz można dotykać łańcucha, i nic się nie brudzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@G06DbT: Jak będę rozpinać łańcuch pięćdziesiąt razy to znowu go zostawię za rowerem. Po Squircie nie powinno zostawać śladów, jak coś tam się z czasem zbiera wystarczy szmatką łańcuch przetrzeć.
  • Odpowiedz
Po Squircie nie powinno zostawać śladów

@4x80: nie powinno, a zostawia. Jednak klei się coś do niego.

Próbowałem też muc off dry z uv, i to samo, niby fajnie, ale jak się jedzie, to syf się łapie do tego.

Kąpiele woskowe u mnie wygrywają, czysty napęd. I przydatne jak się jeździ po szutrach/błotkach/zadupiach.
  • Odpowiedz
  • 0
nie powinno, a zostawia. Jednak klei się coś do niego.

@G06DbT: Może zanim położyłeś Squirta łańcuch słabo wyprałeś i potem się coś wytrącało z mielenia na korbie i kasecie.
  • Odpowiedz
@4x80: zawsze tak samo piorę, więc nie wiem o co chodzi.

Ale tak czy inaczej, mam rezerwowa buteleczkę jak bym nie miał czasu czy też jechał w jakąś dalsza podróż.
  • Odpowiedz