Wpis z mikrobloga

#openwrt #siecikomputerowe Mam ruter cudy WR3000 z eko.one openwrt. Jak go ustawić, żeby działał jako zwykły ruter z własnym DHCP. Jest podłączony do innego rutera przez kabel lan do wejścia wan. Ciągle w konfiguracji mi pokazuje, że jest internet ale komputer podłączony po wifi nie ma internetu. Jeśli przepnę kabel do wejścia lan to zaczyna działać ale nie chcę takiej konfiguracji.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@senq87: ogólnie openwrt to nieintuicyjne gowno.
Tutaj sami obrońcy tego softu ale jak zadałem kilka pytań to jiz nikt nie wiedział jak to ustawić. A potem sam do siebie pisałem posty bo nikt nie chciał odpowiadać. XD

Jak wstanę z łóżka to zobaczę jak to się klika bo z pamięci nie kojarzę
  • Odpowiedz
  • 1
@Rudz1elec: Chcę się tego nauczyć, Muszę zrozumieć jak konfigurować adresy itp. Denerwuje mnie to, że z taką podstawową rzeczą mam problem. A gdzie do podłączenia do eurodam. LUCI jest tak niejasne, że głowa mała.
  • Odpowiedz
  • 1
@Rudz1elec: @TobiaszSuchy Dobra ogarnełem, źle przydzielałem adres dla interfejsu lan, powinien być z zakresu 191.168.2.1 a nie 192.168.1.2. Próbowałem już to zrobić wcześniej ale oczywiście całość tak się zawieszała, zę wprowadzała mnie w błąd. Teraz wedle poradnika do konfiguracji eurodam
  • Odpowiedz
Mam ruter cudy WR3000 z eko.one openwrt

@senq87: to co piszesz, to jest domyślna konfiguracja OpenWRT - bylebyś "przychodzący z zewnątrz" internet podpiął do portu WAN, a reszta portów LAN oraz Wifi - jest "za routerem openwrt", z serwerem DHCP, i ma internet.
Nie wiem co tam masz już namieszane, ale reset to defaults powinien rozwiązać sprawę.
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: no nie jest (co mnie bardzo zaskoczyło), tak ruter zachowywał się od pierwszego uruchomienia na openwrt. I po drodze 2 razy przywracałem go do ustawień fabrycznych. Ustawione było 192.168.1.1
  • Odpowiedz