Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci Podczas oglądania mieszkania sprzedający opowiedział mi, że otrzymał je od miasta 25 lat temu i sprzedaje tylko dlatego, że trafiła mu się okazja kupna działki budowlanej sąsiadującej z jego domem i będzie mógł sobie powiększyć ogródek. W------o mnie to strasznie, że będę musiał załadować się po jaja w kredo na 30 lat, żeby zasponsorować jakiemuś boomerowi ogródek, bo miał farta urodzić się 25 lat wcześniej niż ja. Założyli mi chomąto i orzą mną pole tylko dlatego, że urodziłem się później.
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@notBart: no właśnie wtedy nie było takiego boomu na IT, jak kończyłeś w ~2015 to brali Cię na juniora z pocałowaniem w pompę, a w 2019-2020 przechodziłeś na seniora full remote z 30k b2b, największy wygryw bo nie musiałeś nabijać expa w jakimś comarchu za gównopensję tylko od razu jak król wjeżdżałeś na podstawę bańki
  • Odpowiedz
@szczupi28 dobrze wykorzysta te pieniądze, będzie sobie sadził pomidory na działce na której mogłaby się wybudować młoda rodzina. Po co mu na starość nowi sąsiedzi, w dodatku roszczeniowe milenialsy roboty nienauczeni. Młodzi teraz za łatwo mają
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin no właśnie wtedy to był początek boomu i gorączki złota. Wiele nowych technologii startowało, więc każdy kto wchodził w coś nowego na starcie był seniorem. W PL płaciłeś ludziom 3-4k w 2010 roku, a ich pracę sprzedawałeś za granicą za 20-25k.
Wystarczyło mieć głowę na karku. Nie wspominam już o magicznej dotacji 8.1
  • Odpowiedz
@szczupi28 @Yuri_Yslin bezsensowne takie patrzenie wstecz, nie dość że wieku sobie magicznie nie cofniecie, to w dodatku po fakcie to każdy mądry. Praktycznie każde pokolenie ma jakieś okazje życia, tylko trzeba żyć teraźniejszością, a nie fantazjować ze super by było być 65-latkiem xD
  • Odpowiedz
  • 40
a w 2019-2020 przechodziłeś na seniora full remote z 30k b2b

@Yuri_Yslin: Dosłownie robisz projekcję top 5% z rozkładu normalnego na całą branżę xD
  • Odpowiedz
@szczupi28: Powiem Ci tylko tyle: ci ludzie, w latach osiemdziesiątych zarabiali ówcześnie równowartość w porywach 10-15 dolarów na miesiąc, gdy w Niemczech Zachodnich zarabiało się równowartość 1000-1200 dolarów, a w USA - 1400 do 1800.

Te mieszkania, które dostali gdy upadł PRL to było jedyne czego dorobili się w życiu - bo płacono im całe życie lub pół życia pieniędzmi, które były g---o warte, ale za to było ich bardzo
  • Odpowiedz
za 40 lat dostaniesz 25% wartości swojej pensji na emeryturze. Obecnie jest to chyba 60%

@maryjuszpitagoras: akurat to jest nagroda za to, że nie potrafisz dzieci robić, Janusz w nawet w prlu robił to ma. Ty w UE, 20 najbogatszym kraju świata, tylko jeczysz jak ciamajda xD
  • Odpowiedz
@tombeczka Swoją drogą wtedy to też była piękna okazja do dorobienia się na wyjeżdzie. Za komuny to było Eldorado. Pół Zakopanego tak powstało, że chłop pojechał na 6 miesięcy na budowe do USA i wracał i stawiał dom wielorodzinny za oszczędzone pieniądze.
W latach 1990-2000 nadal to działalo tylko mniej.
  • Odpowiedz
@szczupi28: Gdy się dowiecie, że ziemia w Polsce jest prywatna i nie możecie kupić działki, bo urodziliście się za późno i wszystko już wykupione to chyba wyjdziecie na ulice obalać ustrój xD
  • Odpowiedz
@loczyn: nawet wyjeżdżać nie trzeba było, w Polsce też można się było dorobić kokosów.
U nas nie było nic, wystarczyło pojechać do Niemiec, kupić tyle czegokolwiek ile Ci się zmieściło w aucie i sprzedać na bazarze ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz