Wpis z mikrobloga

• 0
@kidi1: chodzi mi o to, żeby dało się zainstalować jakąś starą gierkę. Z GOG-a można pobrać instalki pod Windowsa. Nie jestem w temacie gier od wielu lat, jestem ciekaw, czy istnieje taka opcja, żeby sobie kupić jakąś mobilną konsolkę retro i zainstalować np. Mortal Kombat
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246: @kidi1 @programista3k rozumiem. Czyli mamy 2025 rok, ale nie mogę sobie kupić jakiejś konsolki i odpalić starej gierki. Steam deck jest dla mnie nieproporcjonalnie drogi. Pomysł był taki, żeby kupić jakąś retro konsolkę za kilka stówek i zainstalować jakiegoś klasyczka, żeby sobie pograć czasami
  • Odpowiedz
ale nie mogę sobie kupić jakiejś konsolki i odpalić starej gierki

@incelowski: Przecież zeby odpalić stare Windowsowe gry to potrzebujesz mininkomputerka w formie konsoli. Są takie, ale koszt to tyle co steamdeck.
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: @G06DbT nie jestem w temacie od 20 lat, stąd pytanie. Myślałem, że jest więcej osób, które lubią sobie pograć w stare gierki, a nie ma ochoty wydawać miliony monet np. na steam decka. Przecież obecnie nawet smartphony spokojnie poradzą sobie (pod względem technicznym, że tak powiem) z większością starych gierek
  • Odpowiedz
@incelowski: Chodzi o prawa autorskie i możliwości oprogramowania. Nikt nie zrobił przenośnej konsoli z softwm obsługującym gry z winsows, sega, playstation, nintendo i innych. Tak można tylko na komputerze albo na emulatorach podłączanych na hdmi do telewizora.
  • Odpowiedz
@incelowski: Gdybyś nie chciał goga i szedłbyś w psx, ps2 i całą paletę konsol nintendo to 250-300 zł miałbyś na spokojnie anbernica, który jest bardziej proporcjonalny tylko właśnie. Wtedy nie masz windowsa tylko zmodowanego androida.
  • Odpowiedz
Nikt nie zrobił przenośnej konsoli z softwm obsługującym gry z winsows, sega, playstation, nintendo i innych. Tak można tylko na komputerze albo na emulatorach podłączanych na hdmi do telewizora.

@kidi1: Słyszałeś kiedyś o Chińczykach? :)

@incelowski: Zerknij na recenzje retrokonsoli R36S na YT. Wprawdzie gier z GoG-a raczej na niej nie odpalisz (choć kto wie, Half Life'a na tym zdaje się widziałem), ale masz tam tysiące gier ze
DwaNiedzwiedzie - >Nikt nie zrobił przenośnej konsoli z softwm obsługującym gry z win...
  • Odpowiedz
  • 0
Gdybyś nie chciał goga i szedłbyś w psx, ps2 i całą paletę konsol nintendo to 250-300 zł miałbyś na spokojnie anbernica, który jest bardziej proporcjonalny tylko właśnie. Wtedy nie masz windowsa tylko zmodowanego androida.

@orgin246: brzmi ciekawie. Tylko jak kwestia wygląda z grami?

Zerknij na recenzje retrokonsoli R36S na YT. Wprawdzie gier z GoG-a raczej na niej nie odpalisz (choć kto wie, Half Life'a na tym zdaje się widziałem), ale
  • Odpowiedz
@incelowski: Tak, dostajesz gotowy zestaw z grami na pokładzie, można dorzucać swoje, a w sieci znajdziesz kilka alternatywnych softów. Mam też gamesticka Segam M8 i tam też to działa podobnie, dodatkowo masz dwa bezprzewodowe pady - jak na 40 zł to świetna zabawka. W obu do szczęścia brakuje mi jedynie emulatorów C64 i Amigi, choć może to kwestia pogrzebania w necie.

A tu można i pograć, i pobrać:
https://www.retrogames.cz/index.php
  • Odpowiedz