Wpis z mikrobloga

Czy najemca ma obowiązek pozwolić na wymianę okien w mieszkaniu? Za miesiąc kończy nam się umowa najmu, a oni dzisiaj mi piszą, że w piątek mam udostępnić lokal na 10h i tak samo w poniedziałek. Według mnie to zwykła złośliwość - bo to właściciel ma firmę i będzie wymieniał sam osobiście.
Nie mówiąc o tym, że przy wynajmowaniu lokalu w listopadzie nie mówił o tym, że okna są zdezelowane i nieszczelne.
#wynajem
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@sberatel: umowa nie stanowi prawa. Jak napisze w umowie, że może znienacka wejść na oględziny, bo akurat przechodził, nie znaczy, że ma to jakieś umocowanie w prawie.
  • Odpowiedz
@quercy: Nie. Tak. Czasem. Ale raczej nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W razie awarii wywołującej szkodę lub zagrażającej bezpośrednio powstaniem szkody lokator jest obowiązany niezwłocznie udostępnić lokal w celu jej usunięcia. Jeżeli lokator jest nieobecny lub odmawia udostępnienia lokalu, właściciel ma prawo wejść do lokalu w obecności funkcjonariusza Policji lub straży gminnej (miejskiej), a gdy wymaga to pomocy straży pożarnej - także przy jej udziale.

Jesteś
  • Odpowiedz
  • 0
@krebul: nie lubię jakoś specjalnie wojować, potem będzie szukanie c---a do d--y, żeby kaucję z-----ć...
Stan okien taki jest od listopada, a nawet lepszy, bo sam uszczelniałem pianką i silikonami, żeby tak nie wiało.
  • Odpowiedz
  • 0
@mkorsov: to już mógł się wstrzymać miesiąc i na spokojnie sobie to ogarnąć. Skoro to i tak dwa dni roboty. Napisać w ogłoszeniu, że najem od 3 czerwca, a nie od 1 i tyle.
  • Odpowiedz
  • 1
@siedze-na-antresoli: w-----a mnie ta sytuacja niemożliwie, ale jak mam się potem szarpać o kaucje, to jakoś to przeboleję...
Rozumiem jak typ by wynajął jakaś zewnętrzna firmę, ale on sam to będzie robił, więc mógł poczekać miesiąc. Ewentualnie zaproponować wypowiedzenie za porozumieniem w połowie maja.
No ale c--j, niech się męczą z zabezpieczaniem wszystkiego i sprzątaniem kurzu potem.
  • Odpowiedz