Wpis z mikrobloga

Cześć, planuję samodzielnie zrobić serwis mojego roweru, bo wycena u specjalisty mocno przekracza mój budżet. 😉🔧

Szukam sprawdzonej strony lub forum z instrukcjami krok po kroku – mile widziane poradniki wideo, informacje o potrzebnych częściach do konkretnego modelu oraz listy niezbędnych narzędzi. 🛠️⚙️😊

Jeśli ktoś ma doświadczenie i może polecić konkretne stronki albo podzielić się wskazówkami, będę bardzo wdzięczny! 👍🙏🚲

#rower #rowery #serwisrowerowy #naprawarowerow #naprawaroweru #naprawaroweru #mechanikarowerowa #poradnik #diy #warsztat #narzedzia
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Redus: jak zobaczysz ceny narzędzi do roweru to wrócisz do serwisu ;)
Rower samemu opłaca się robić jak dużo jeździsz bo wtedy kilka serwisów w roku rzeczywiście może boleć. Pytanie podstawowe jest takie czy umiesz w ogóle zdiagnozować co jest w rowerze do zrobienia?
  • Odpowiedz
@Redus: Instrukcja obsługi komponentów i tam masz wszystkie wskazówki. Narzędzia nie są drogie, ja wydałem na nie może łącznie 200zł i używam już od wielu lat. Nigdy nie dałem do żadnego serwisu ani roweru, ani motocykla. Każdą czynnością czegoś się nauczysz. Ceny serwisów są totalnie z dvpy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@MoonlightSh mam zamiar jeżdzić więcej ;) + moja dziewczyna też sporo jezdzi i u niej też bym zrobił serwis. W tamtym roku MPR a w tym planujemy EuroVelo.
Lista rzeczy do zrobienia poniżej :
-mechanizm korbowy
-suport
-łańcuch
  • Odpowiedz
@Redus: Powiedz co to za rower i na czym ma polegać ten serwis? Mam bardzo dobrze wyposażony warsztat rowerowy to coś podpowiem.
  • Odpowiedz
  • 1
@Redus a różnie, w lokalnym sklepie głównie. A to bacik, to spinacz do quicklinków, to klucz do kaset, do suportów, a ostatnio do wyciskania pinów z łańcucha bo zmieniałem cały osprzęt na Cues.
Ostatnio w Lidlu był jakiś zestaw i w sumie większość potrzebnych rzeczy tam była.

Do tego pędzelek, benzyna, jakieś szczotki, słoik orlenowskiego łt-43, bela czyściwa ze sklepu BHP.

No i polecam szajbajka j/w
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@4x80 Rowery to męski i damski MTB Rockrider st 520 27,5"
A co jest do zrobienia to:
- Mechanizm korbowy
- Suport
- Łańcuch
- Kaseta
- Serwis piast
  • Odpowiedz