Wpis z mikrobloga

@del855: niesamowite. Wyjeb ceny w kosmos, ludzi nie stać na podstawowe potrzeby jak mieszkanie, straszenie wojna aby biznesy się zamykały, podnos podatki i daniny. Zonk face.
  • Odpowiedz
@del855: za mocno podwyższyli ceny przez co ludzie przestali kupować. 3-4 mc temu w biedronce płyn do mycia naczyń Fairy poszedł na ok. 14 zł. Chyba nikt tego nie kupował bo kilka dni temu był po 7-8 zł w "promocji stałej". Gdzie 3 lata temu normalnie chodził po 7 zł za 1,5x większy pojemnik. Czyli nagle opłacało się im obniżyć cenę o 50% i dalej zarabiać. Tak zrobili ze wszystkimi
  • Odpowiedz
Ja już zacząłem np. kupować wiele rzeczy za granicą ( kawy z amazona włoskiego ) bo tańsze oraz lepsze.

@acpiorundc: To jest w ogóle p----------e, że taniej kawę się kupuje na amazonie niż w polskich sklepach XD
Że k---a o czekoladzie nie wspomnę bo z tymi cenami to też ich p---------ł, aż sprzedają 3 w cenie 2.
  • Odpowiedz
To jest w ogóle p----------e, że taniej kawę się kupuje na amazonie niż w polskich sklepach XD

@orgin246: ja myślałem, że jak kupię droższą kawę w Polsce w dobrym sklepie to będzie ok i wydawała mi się, że jest. Następnie znalazłem jakąś promkę na kawę we włoskim amazonie i zamówiłem do Polski taką samą kawę jaką kupowałem w Polsce. Okazało się, ze po 1 jest tańsza niż podobna w Polsce
  • Odpowiedz
@acpiorundc ja ostatnio byłem we włoszech - zarabiałem 4k€ a za buty z armaniego (wiem że wiocha ale lubie) zapłaciłem 400zł a dla polaka są po 600 - zlikwidujmy minimalną dla roboli to wtedy będą w polsce te buty po 598 albo nie czekaj, lewactwo uciska - 650 bo inflacja i papierowe słomki
  • Odpowiedz
Ja naprawdę myślę, że my dostajemy różne produkty 2 kategorii.

@acpiorundc: bo dostajemy :/
Najbardziej to odczułem kiedyś na niemieckiej nutelli. Smakowała bardziej orzechowo. No i klasycznie, tam była tańsza xD
  • Odpowiedz
@del855:

Normalnie kupuję ziemniaki na targowisku u sprawdzonego od lat gościa. Obecna cena 2,50 lub 3 zł. Wczoraj przy okazji czegoś innego byłem w Auchan - 12 zł za 2 kg. Ich pop….liło w tych sklepach z takimi marżami. Te trochę tańsze luzem nie nadawały się do spożycia, generalnie wstyd coś takiego na półki wystawiać (ale to norma we francuskich marketach)
  • Odpowiedz
A może polski sprzedawca rozczarował, bo w swojej chciwości już nie widzi granic?

@GomiGomi: W sumie ciekawe pytanie czy te wszystkie zakupy z temu i AliExpress które są wynikiem omijania marży polskich pośredników są wliczane do konsumpcji. Z perspektywy konsumenta nic się nie zmieniło, nadal ma zaspokojona potrzebę za niższą kwotę, ale w statystyce produkcji/konsumpcji to chińczyk wygrał a w polskiej gospodarce zmniejszyła się konsumpcja.
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@destruktiv_komando efekt konsolidacji rynku sprzedaży detalicznej - masz kilka graczy i oni podzielili między sobie z 70% rynku, jeszcze kilka lat i dopiero zobaczycie jak działa "wolny rynek i konkurencja" ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Harven jedni mówią że można, trzeba tylko dodrukować, inni mowia ze to nie ma sensu bo od drukowania towarów nie przybywa ani pracy... Polacy wola słuchać tych pierwszych ;)
  • Odpowiedz