@del855: niesamowite. Wyjeb ceny w kosmos, ludzi nie stać na podstawowe potrzeby jak mieszkanie, straszenie wojna aby biznesy się zamykały, podnos podatki i daniny. Zonk face.
@del855: za mocno podwyższyli ceny przez co ludzie przestali kupować. 3-4 mc temu w biedronce płyn do mycia naczyń Fairy poszedł na ok. 14 zł. Chyba nikt tego nie kupował bo kilka dni temu był po 7-8 zł w "promocji stałej". Gdzie 3 lata temu normalnie chodził po 7 zł za 1,5x większy pojemnik. Czyli nagle opłacało się im obniżyć cenę o 50% i dalej zarabiać. Tak zrobili ze wszystkimi
Ja już zacząłem np. kupować wiele rzeczy za granicą ( kawy z amazona włoskiego ) bo tańsze oraz lepsze.
@acpiorundc: To jest w ogóle p----------e, że taniej kawę się kupuje na amazonie niż w polskich sklepach XD Że k---a o czekoladzie nie wspomnę bo z tymi cenami to też ich p---------ł, aż sprzedają 3 w cenie 2.
To jest w ogóle p----------e, że taniej kawę się kupuje na amazonie niż w polskich sklepach XD
@orgin246: ja myślałem, że jak kupię droższą kawę w Polsce w dobrym sklepie to będzie ok i wydawała mi się, że jest. Następnie znalazłem jakąś promkę na kawę we włoskim amazonie i zamówiłem do Polski taką samą kawę jaką kupowałem w Polsce. Okazało się, ze po 1 jest tańsza niż podobna w Polsce
@acpiorundc ja ostatnio byłem we włoszech - zarabiałem 4k€ a za buty z armaniego (wiem że wiocha ale lubie) zapłaciłem 400zł a dla polaka są po 600 - zlikwidujmy minimalną dla roboli to wtedy będą w polsce te buty po 598 albo nie czekaj, lewactwo uciska - 650 bo inflacja i papierowe słomki
@del855: trzeba natychmiast rozdać 300 mld złotych tarcz antyrozczarowaniowych oraz jeszcze bardziej obniżyć składkę zdrowotną, bo inaczej biedni polscy psiembiordzy literalnie zbankrutują!!!
Normalnie kupuję ziemniaki na targowisku u sprawdzonego od lat gościa. Obecna cena 2,50 lub 3 zł. Wczoraj przy okazji czegoś innego byłem w Auchan - 12 zł za 2 kg. Ich pop….liło w tych sklepach z takimi marżami. Te trochę tańsze luzem nie nadawały się do spożycia, generalnie wstyd coś takiego na półki wystawiać (ale to norma we francuskich marketach)
A może polski sprzedawca rozczarował, bo w swojej chciwości już nie widzi granic?
@GomiGomi: W sumie ciekawe pytanie czy te wszystkie zakupy z temu i AliExpress które są wynikiem omijania marży polskich pośredników są wliczane do konsumpcji. Z perspektywy konsumenta nic się nie zmieniło, nadal ma zaspokojona potrzebę za niższą kwotę, ale w statystyce produkcji/konsumpcji to chińczyk wygrał a w polskiej gospodarce zmniejszyła się konsumpcja.
@destruktiv_komando efekt konsolidacji rynku sprzedaży detalicznej - masz kilka graczy i oni podzielili między sobie z 70% rynku, jeszcze kilka lat i dopiero zobaczycie jak działa "wolny rynek i konkurencja" ;)
@Harven jedni mówią że można, trzeba tylko dodrukować, inni mowia ze to nie ma sensu bo od drukowania towarów nie przybywa ani pracy... Polacy wola słuchać tych pierwszych ;)
#nieruchomosci
źródło: temp_file661727484871840568
Pobierzźródło: artysta_dzielo
Pobierz@acpiorundc: To jest w ogóle p----------e, że taniej kawę się kupuje na amazonie niż w polskich sklepach XD
Że k---a o czekoladzie nie wspomnę bo z tymi cenami to też ich p---------ł, aż sprzedają 3 w cenie 2.
@orgin246: ja myślałem, że jak kupię droższą kawę w Polsce w dobrym sklepie to będzie ok i wydawała mi się, że jest. Następnie znalazłem jakąś promkę na kawę we włoskim amazonie i zamówiłem do Polski taką samą kawę jaką kupowałem w Polsce. Okazało się, ze po 1 jest tańsza niż podobna w Polsce
@acpiorundc: bo dostajemy :/
Najbardziej to odczułem kiedyś na niemieckiej nutelli. Smakowała bardziej orzechowo. No i klasycznie, tam była tańsza xD
Normalnie kupuję ziemniaki na targowisku u sprawdzonego od lat gościa. Obecna cena 2,50 lub 3 zł. Wczoraj przy okazji czegoś innego byłem w Auchan - 12 zł za 2 kg. Ich pop….liło w tych sklepach z takimi marżami. Te trochę tańsze luzem nie nadawały się do spożycia, generalnie wstyd coś takiego na półki wystawiać (ale to norma we francuskich marketach)
Ja nadal czekam na ten moment kiedy polski konsument przestanie zaciskać zęby i kupować wszystko jak leci po każdej cenie.
@GomiGomi: W sumie ciekawe pytanie czy te wszystkie zakupy z temu i AliExpress które są wynikiem omijania marży polskich pośredników są wliczane do konsumpcji. Z perspektywy konsumenta nic się nie zmieniło, nadal ma zaspokojona potrzebę za niższą kwotę, ale w statystyce produkcji/konsumpcji to chińczyk wygrał a w polskiej gospodarce zmniejszyła się konsumpcja.