Mireczki czy ktoś przeszedł (szukałem na tagu, ale nie znalazłem) procedurę instalacji wallboxa w garażu podziemnym, wspólnym wiele stanowisk, wspólnota mieszkaniowa. Chodzi konkretnie o zlecenie ekspertyzy. Wiadomo, że koszty instalacji (kable, wallbox, licznik) ja pokrywam, ale czy da się, żeby koszt ekspertyzy pokrył zarząd, czyli wspólnota?
Robię to jako pierwszy, ale pewnie wielu po mnie będzie też to robić, więc dlaczego ja mam sam płacić?
@chud Bo tylko ty będziesz z niej korzystać? Dlaczego wszyscy mają płacić za twoją ekspertyzę do twojej ładowarki? Chyba, że będzie udostępniać ładowarkę również innym mieszkańcom to możesz wnioskować o pokrycie ekspertyzy przez wspólnotę.
@chud: czemu wspólnota miałaby Ci finansować jakiś etap podpięcia ładowarki do gruza? potrzebujesz to se zrób albo szukaj chętnych co się dołożą. Ja bym chciał mieć podnośnik kolumnowy w garażu - dorzucisz się?
@Dlugi_1111 @crejzus ale nie zrozumieliście, chodziło mi o to, że ekspertyzy mogą być na jedno stanowisko, a mogą na wiele. I o to chodzi, czy nie lepszym rozwiązaniem jest na kilka. No bo teraz ja zrobię jako pierwszy, zainstaluję ladowarke, a potem taką samą będzie musiał zrobić sąsiad. Jaki to ma sens?
@chud To znajdź więcej sąsiadów którzy będą zmieniać auto na elektryki bądź już mają i przegłosujcie taki pomysł na zebraniu wspólnoty. Zrozum słowo wspólnota.
@chud: Jeśli chcesz korzystać tylko Ty, to chyba tylko Ty płacisz? Zależy to od wspólnoty - czasem jest łatwo, czasem jest pod górkę. Podłączenie wallboxa nie jest dużo bardziej skomplikowane od podłączenia płyty indukcyjnej w kuchni.
Gdybyś korzystał z czyichś usług to omijaj firmę Bezszelestni.
@chud: Tzn możesz przekonać wspólnote do tego aby zrobić to wspólnie i wtedy wspólnota poniesie koszty i przerzuci na osoby korzystające. Plus tego podejścia jest taki że mozna za jednym razem zrobić wiele stanowisk, zamontować ich więcej na tym samym przyłaczu które posiada budynek np ograniczając moc. Jednak minus jest taki że prąd do ładowania będzie pewnie droższy. Była gdzieś tak sprawa że wspólnota nie zgadzała się na montaż ładowarek
@chud: ja w takim garażu trzymam kabrioleta pod kocem, jakby mi ktoś powiedział, że moje weekendowo-letnie R6 stoi w promieniu kilku-kilkunastu metrów od zagrożenia pożarowego, którego się nie da ugasić, nawet przez 10 zastępów PSP to bym w try miga to przestawiał, choćbym miał bulić dwa razy tyle za wolnostojący garaż 10 km dalej xD
Robię to jako pierwszy, ale pewnie wielu po mnie będzie też to robić, więc dlaczego ja mam sam płacić?
#elektromobilnosc #samochodyelektryczne #tesla
źródło: IMG_1114
PobierzKto powinien zapłacić?
Zrozum słowo wspólnota.
Podłączenie wallboxa nie jest dużo bardziej skomplikowane od podłączenia płyty indukcyjnej w kuchni.
Gdybyś korzystał z czyichś usług to omijaj firmę Bezszelestni.
źródło: image
Pobierz