Wpis z mikrobloga

Doprowadziliśmy już do blokady dopłacania do kredytów, ujawniania cen ofertowych przez deweloperów, w kolejce uwolnienie historii cen transakcyjnych. Co dalej, może np. ład urbanistyczny i normy architektoniczne. Chociaż w sumie tym wszystkim powinni zajmować się chyba jacyś politycy, a nie bezdomni.

#nieruchomosci
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: ład urbanistyczny jest nie do odzyskania, ale takie normy przywróćmy - pozwólmy konkurować deweloperom nie tylko cenami; po wszystkim bardzo proszę o psychotyczne spamowanie na jakimś tagu z ochroną zdrowia - będę wspierał;
  • Odpowiedz
  • 16
pozwólmy konkurować deweloperom nie tylko cenami

@GomiGomi: Pozwoliliśmy kasując normy architektoniczne w 2018 roku, które były z nami od Gierka. Jaki efekt tej konkurencji to wystarczy się przejść po mieście i zobaczyć jak po tej dacie zaczęli budować XD
  • Odpowiedz
@mickpl: inna sprawa, że jak się pojawi serwis z cenami i zdechnie FOMO to się okaże, że mieszkań poza sektorem premium i tymi o znacznej powierzchni to już jest w sam raz, a gdzieniegdzie nawet za dużo;
  • Odpowiedz
@mickpl najdroższe kredyty hipoteczne w UE, przydałaby się jakaś kampania w tym kierunku i przy okazji zostalibyśmy okrzyknięci antysemitami, więc same plusy
  • Odpowiedz
@mickpl: nie no, to jest bardzo dobra droga. Cofnięcie zmian z 2018, a wręcz powrót do tych zaplanowanych pozytywnych przez ekspertów które wywalili do kosza byłoby super.
Wyobrażacie sobie jak sortujecie na olx po roku budowy >2026 bo wtedy cofnięto negatywne zmiany i masz pewność że za drzwiami jest miejsce na szafę, ściany są odpowiedniej grubości, akustyka budynku jest co najmniej znośna, masz miejsce parkingowe zapewnione a w podziemnym garażu
  • Odpowiedz
@mickpl ja mam małą wojnę z Państwem o program mieszkanie plus, gdzie zostało wydymanych kilkanaście tysięcy osób. Wiem, że się pewnie to nie przebije, bo za mała grupa zainteresowanych, ale jakby Marszałek dał błogosławieństwo to łatwiej by się walczyło.
  • Odpowiedz
@mickpl: Miejsca parkingowe? Jedno musowo a drugie do wykupu? Dlatego lidl w moim powiatowym na osiedlu dla "młodych i dynamicznych z chowu klatkowego" wprowadził parkometr. Cały parking zastawiony lokalsami nawet nie było gdzie samochodu uczknąć przyjeżdżając tam na zakupy.
  • Odpowiedz
Ja bym widział @mickpl w roli ministra albo chociaż Trybuna od ludu.

PS. a tak serio to aktywizacja miast powiatowych i masowa zabudowa na tani wynajem w tych miejscach. Decentralizacja i inne takie bajery. Wiem, zaraz fanatycy od TOP5 przylecą tutaj minusować, bo demografia itd, ale życie też jest poza tym wyścigiem szczurów
  • Odpowiedz
@mickpl: myślę, że po deweloperuchach ambitnie powinien przyjść czas na lichwiarzy (banki), rekordowo drogie kredyty i jednostronne ryzyko po stronie kredytobiorcy.
  • Odpowiedz