Wpis z mikrobloga

Mirki, pytanie do ekspertów bo się stresuję. Wymusiłem pierwszeństwo na radiowozie, policja wydała krótki sygnał dźwiękowy, nie wiedziałem jak się zachować, zjechałem na lewy pas i kontynuowałem jazdę. Na skrzyżowaniu radiowóz zatrzymał się na mojej wysokości na prawym pasie i wywiązał się następujący dialog:
-Chce Pan jeszcze raz prawo jazdy robić?
-No lepiej byłoby nie...
-No to lepiej nie.
Kontynuowaliśmy jazdę swoimi pasami, około pół kilometra dalej radiowóz zjechał przede mną na mój pas, zawrócił a ja jechałem dalej prosto. Pytanie następujące - czy to było zatrzymanie, a ja się do tej kontroli nie zatrzymałem? Policjanci nie wydali żadnego polecenia, był tylko krótki dialog jak wyżej.
#prawojazdy #motoryzacja #policja
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anawa73: najprawdopodobniej uruchomiliby na krótko sygnał, ewentualnie wyprzedzili, "wymusili" zwolnienie i na szybie mają wyświetlacz gdzie pojawi się napis, jak dobrze pamiętam "prosze zjechać na pobocze" czy coś podobnego. Ostatnio zatrzymali mnie z dobre 5 lat temu to nie pamiętam już dokładnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hoisin_Sticky_Ribs: W sumie krótki sygnał przed rozmową był, tylko nie była to typowa syrena. Ale jak rozumiem, jeśli nie zatrzymałbym się, robiłbym cokolwiek dziwnego, to powtórzyliby sygnał? Skoro mieliśmy okazję porozmawiać w ruchu drogowym, to zapewne wydaliby jasne polecenie?
  • Odpowiedz
@Anawa73: najprawdopodobniej w pierwszej reakcji na brak zatrzymania się próbowaliby zajechać Ci droge z sygnałem uznając że może nie wiesz jak masz postąpić albo nie jesteś pewny czy Cię zatrzymują.
Tu uznali że wystarczy pouczyć i nawet nie ma po co wysiadać czy tamować ruchu, więc wykroczenie pewnie było niewielkie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hoisin_Sticky_Ribs: Dzięki za wyjaśnienie :) No jakieś duże wykroczenie nie było. W momencie wymuszenia radiowóz był oddalony o około 50 metrów i poruszał się poniżej dozwolonej w tym miejscu prędkości 50 km/h, więc nie musiał ostro hamować.
  • Odpowiedz
@Anawa73: Młody, sprawa wygląda tak: nie dostałeś mandatu? To się ciesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) z tego co piszesz, to oni też nie jechali zgodnie z przepisami, prawdopodobnie dlatego odpuścili, albo mieli co innego do roboty. Na przyszłość, jeżeli nie jadą koło Ciebie z lizakiem, przed Toba z tabliczką jedź za mną, albo nie dają jasnego sygnału żebyś się zatrzymał to kontynuujesz jazdę i elo. Pamiętaj,
  • Odpowiedz
@Anawa73 ty może faktycznie zrób to prawko jeszcze raz, bo żeby w ciągu 5 minut wymusić pierwszeństwo na radiowozie i nie wiedzieć jak zatrzymanie wygląda to nie świadczy dobrze o Tobie
  • Odpowiedz
  • 67
@Anawa73 posłuchaj mnie uważnie, jutro o 19:45 masz samolot do meksyku.
Bilet wyśle Ci zaraz na e mail. Gdy wyjdziesz z lotniska pod czerwoną budką telefoniczną jest skrytka,
otwórz ją tajnym hasłem : hajduszoboszlo. W niej znajdziesz nowy dowód osobisty,
3000 pesos i kluczyki do mieszkania na przeciwko. Od dziś nazywasz się
Juan Pablo Fernandez Maria FC Barcelona Janusz Sergio Vasilii Szewczenko i jesteś rosyjskim imigrantem z Rumuni.
Pracujesz w zakładzie fryzjerskim 2 km od lotniska.
  • Odpowiedz
  • 13
@Anawa73

Jakby to było zatrzymanie do którego się nie zastosowałeś to byś się błyskawicznie o tym dowiedział i nie musiał pytać.
  • Odpowiedz