Wpis z mikrobloga

Hej, potrzebuję szybkiej porady kogoś, kto ma większe pojęcie ode mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

2-3 lata temu kupiłem nieruchomość i w zeszłym roku ją sprzedałem, w tym roku kupuję inną nieruchomość.

Wiem, że zyski ze sprzedaży nie ulegają opodatkowaniu, jeśli w ciągu kolejnych lat po sprzedaży zakupię przy ich pomocy inne mieszkanie/dom, przeznaczę na remont itp. - prawda?

Teraz jak to wykazać podczas rozliczania PITu, co należy uzupełnić tak, żeby nie wtopić i żeby z rozliczenia nie wyszła mi dopłata kilkunastu tysięcy, od których musiałbym się jakoś "odwoływać"? Dodam, że rozliczam standardowe dochody z umowy o pracę w Polsce.

#ksiegowosc #pit #podatki #nieruchomosci
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Paweljott: zgadzam się, ale w rzeczywistości to brzmi jak zakup mieszkania w dobrej cenie w pandemii a teraz zmiana na większą szeregówkę pod planowanego goowniaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@samarin: widzę, że tęgie głowy wykopowe już się zafiksowały na tej przyklejonej mi niesłusznie łatce, ale jednak podrążę :D

Czyli każda osoba, która w ciągu ostatnich lat (przed tym yebanym boomem mieszkaniowym) kupiła jakiekolwiek mieszkanie, często pierwsze w życiu i po 2-3 latach (szybka sprzedaż? XD) postanowiła zmienić mieszkanie / dom na coś w innym mieście, dzielnicy, większą nieruchomość, lub cokolwiek innego, żeby żyło się lepiej, to jest flipper tak?
  • Odpowiedz