Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +286
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Itslilianka +3
Ile mieliście lat jak się dowiedzieliscie że przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, jeśli odległość od najbliższego przejścia przekracza 100 metrów? #prawojazdy #prawo #motoryzacja

2-3 lata temu kupiłem nieruchomość i w zeszłym roku ją sprzedałem, w tym roku kupuję inną nieruchomość.
Wiem, że zyski ze sprzedaży nie ulegają opodatkowaniu, jeśli w ciągu kolejnych lat po sprzedaży zakupię przy ich pomocy inne mieszkanie/dom, przeznaczę na remont itp. - prawda?
Teraz jak to wykazać podczas rozliczania PITu, co należy uzupełnić tak, żeby nie wtopić i żeby z rozliczenia nie wyszła mi dopłata kilkunastu tysięcy, od których musiałbym się jakoś "odwoływać"? Dodam, że rozliczam standardowe dochody z umowy o pracę w Polsce.
#ksiegowosc #pit #podatki #nieruchomosci
https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-domu-mieszkania/
Masz rację, zakup w dobrej cenie mieszkania i szybka sprzedaż to nie flipping, to metafizyka ( ͡º ͜ʖ͡º)
Czyli każda osoba, która w ciągu ostatnich lat (przed tym yebanym boomem mieszkaniowym) kupiła jakiekolwiek mieszkanie, często pierwsze w życiu i po 2-3 latach (szybka sprzedaż? XD) postanowiła zmienić mieszkanie / dom na coś w innym mieście, dzielnicy, większą nieruchomość, lub cokolwiek innego, żeby żyło się lepiej, to jest flipper tak?