Wpis z mikrobloga

#bezdechsenny dziś w nocy testowałem maski i urządzenia do wspomagania oddychania w bezdechu sennym. W skrócie: jestem jeszcze bardziej nie wyspany niż zwykle. Do pracy zawoziła mnie żona. Pierwszą maskę, psi nos, zdjąłem przez sen i odłożyłem na podłogę. Około 2 w nocy założyłem maskę pełną, która obejmuje nos i usta. Czułem się jak Kane z facehuggerem na twarzy. Co chwilę urządzenie mnie budziło dowalając wyższe ciśnienie, pompując maskę naj balon. Dopiero restart urządzenia pomagał i aparat wracał do normalnej pracy. Kurde, jak ludzie się do tego przyzwyczajają, ba, nawet chwalą działanie.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@_______________________: mnie zaczęli straszyć mikro udarami. Byłem podłączony do poligrafu przez całą noc i wyszło, że w ciągu godziny miałem 57 bezdechów i spłycenia oddechu. Norma przewiduje 5. Nie wiem jak oddycham podczas snu. Jestem niedotleniony, a faza rem snu to jakieś 6% ogółu. Czyli nie wysypiam się.
  • Odpowiedz
  • 0
@_______________________: nie dam rady. Zapierniczam po 19 godzin na dobę w mojej firmie i raczej nie mam czasu na giercowanie. W łóżku mam czas na oglądanie filmów. A pamiętam tylko dżingiel ładującego się Maxa.
  • Odpowiedz
@titus1: @titus1 ja jestem szczupły i na badaniu dobiłem prawie do setki bezdechów. od wielu miesięcy również używam "wspomagacza" i ciągle się do niego przyzwyczajam, a też mam maski różnego typu. Lekarz zapowiedział, że niestety przy mocnych bezdechach będzie duże uderzenie ciśnienia i może niestety wybudzać. Obejściem jest grzebnięcie w ustawieniach serwisowych urządzenia i zmniejszenie górnej wartości ciśnienia. Mimo tego, że ciśnienie wybudza mnie praktycznie każdej nocy, to i
  • Odpowiedz
  • 0
@stawros35: Jakie urządzenie używasz. Bo starszono mnie wspomagacze za 4000 zł. Jest ponoć refundacja, ale tylko jakieś 1200 zł.
Inna sprawa to wożenie tego ze sobą. Podczas wyjazdu służbowego za granicę kolega, z którym mieszkałem w pokoju wezwał pogotowie, bo słyszał, że przestaję oddychać. Inny znajomy, który się przyznał do używania tego sprzętu, mówił mi, że podczas wylotu na urlop miał ścinkę z personelem pewnej linii lotniczej, którzy ten wspomagacz
  • Odpowiedz
@titus1: ja używam AirSense™ 10 AutoSet. Na sprzęcie nie ma co oszczędzać, bo on robi całą robotę. Refundacja to niecałe 2k. a z masek używam AirFit P30i i AirFit F40
  • Odpowiedz
@titus1: wejdź na https://www.facebook.com/groups/bezdechsenny - tam otrzymasz wsparcie

niewyspanie wynika ze zbyt dużej ilości wybudzeń- po części może być to kwestia przyzwyczajenia się ale częściej kwestia źle ustawionego aparatu (na co może wskazywać też ściąganie maski)

ściąganie maski trzeba jak najszybciej opanować, bo inaczej to się będzie nasilało
  • Odpowiedz