Wpis z mikrobloga

@szejk_wojak:

Po raz pierwszy zainstalowałem tego słynnego Linuxa, w ostatecznym akcie poszukiwania zastosowania dla starego laptopa na którego nie mam pomysłu. Chryste. Moja główna myśl to pic rel.

To teraz sobie zainstaluj FreeBSD i skonfiguruj pod desktop. Natychmiast wrócisz do Linuxa i złego słowa nie powiesz.

• Odpowiedz
@HammerH:

Ale to wina Linuxa jaki dostarcza interfejs i jakie user experience

Nie, to wina użytkownika, że sobie wybrał środowisko, które mu nie leży. Gnome, KDE, Mate, Cinnamon, LXQT, Enlightenment, Lumina, albo schodząc niżej Window Maker, Fluxbox, Openbox, dwm, i3 i tak dalej. Już nie wspominając nawet o wyborze Xorg, czy Wayland.

A i tak CDE rządzi :)
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: Tu masz na screenie. pare kliknięc i NVIDIA w ustawieniach się pojawi. A jak tego nie ma to podziękuj NVIDII że nie udostępnia sterowników na Linuksa do twojego hardware-u.

Z jakiej paki ty chcesz żeby nvidia była pod prawym przyciskiem na pulpicie i żeby zamknięte sterowniki były zainstalowane domyślnie? Przecież to nie jest Windows i tak to tak nie dziala na Linuksie?

Co ty myślisz że na Linuksie ma
EmcePomidor3 - @szejk_wojak: Tu masz na screenie. pare kliknięc i NVIDIA w ustawienia...

źródło: Ubuntu-Linux-Install-Nvidia-Driver-using-Sofware-Manager-GUI-tool

Pobierz
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: "Siedzę drugą godzinę i próbuję jakoś otworzyć ustawienia Nvidii (wiecie, te co na #windows się klika prawym na pulpicie, wybiera Nvidię i jest xD)"

I Linux jest winny, że nVidia ma w nosie sterowniki do tego systemu? Windows jest "taki łatwy" bo masz (z racji nakręcanej brakiem ścigania piratów ogromnej popularności) sterowniki od producentów urządzeń.

Ten system doskonale sprawdza się na serwerach i spec maszynach. Nie musi
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: w ogóle jeszcze dopowiem, że społeczność linuksa by się W------A jakby domyślnie instalowane byłyby zamknięte sterowniki NVIDII (to te z ekstra ustawieniami od nvidii) zamiast otwartoźródłowych noveau (które jeśli nvidia udostępnia to się instaluje paroma klikami bez żadnego terminala (xD))

Odpuść linuksa, to naprawdę nie dla Ciebie system. Zaraz będziesz pisał że nie ma dysku C: i gdzie jest Program Files
  • Odpowiedz
@tired_of_life: elastyczność, wygoda konfiguracji, możliwość pracy na niższym poziomie. Na Windowsie postawienie np. Serwera www Strony internetowej to masz pakiet od MS który wyklikujesz przez 3 godziny a jak coś nie działa to szukanie workaround przez kolejne 6h albo support Microsoft przez dwa tygodnie. A na końcu i tak okazuje się, że się nie da tak jak chcesz, bo nie i uj.
A na Linuxie instalujesz paczkę jedną komendą co
  • Odpowiedz
nie zrozumiał, myśli, że są jeszcze jakieś trzecie - NV

@walenty-merkel: stawiam raczej, że myślał, iż NV to sterowniki nvidii. Dawno nic na linuchu nie robiłem to sie nawet sam zastanowawialem, dlaczego miałby mieć przy wstępnej konfiguracji możliwość instalacji nvidiowych (bo tak go zrozumiałem, ale pomyślałem, że może coś się zmieniło ostatnimi laty.

Widać nie zmieniło się nic w tej kwestii.
  • Odpowiedz